
Leczenie utraty słuchu komórkami macierzystymi ucha wewnętrznego
7 listopada 2017, 12:49Pewnego dnia komórki macierzyste ucha wewnętrznego mogą zostać wykorzystane do leczenia głuchoty.

Ukończono pierwsze globalne badania nad GBS, infekcją zagrażającą kobietom i dzieciom
7 listopada 2017, 11:04Co piąta ciężarna kobieta na świecie jest nosicielką bakterii Streptococcus z grupy serologicznej B (GBS). Nosicielstwo to jest jednym z najpoważniejszych, a jednocześnie możliwych do uniknięcia, ryzyk wiążących się z pogorszeniem stanu zdrowia kobiety i jej dziecka

Rozpoznawanie chronotypu po wrzecionach snu
7 listopada 2017, 07:36Po czym odróżnić sowy od skowronków? Po aktywności mózgu w czasie snu, a konkretnie po innych wzorcach wrzecion snu w jego drugim stadium.

Aktywność fizyczna chroni starsze panie przed śmiercią
6 listopada 2017, 12:25Zwiększenie aktywności fizycznej i jej intensywności zmniejsza u starszych kobiet ryzyko zgonu, czytamy w najnowszym numerze pisma Circulation wydawanego przez American Heart Association. W magazynie opisano badania, jakie w latach 2011-2015 przeprowadzono na niemal 18 000 kobiet

Nie trzeba chodzić na siłownię, wystarczy dojeżdżać rowerem do pracy
3 listopada 2017, 13:00Dojazdy rowerem do pracy są równie skuteczną metodą odchudzania, co ćwiczenia w czasie wolnym.

Wg naukowców, lepiej zdrowo magazynować niż rozkładać
2 listopada 2017, 15:25Naukowcy zbadali otyłych ludzi, by stwierdzić, czemu u niektórych rozwija się insulinooporność, a u innych nie. Paradoksalnie kluczem do rozwiązania zagadki wydaje się skuteczniejsze magazynowanie tłuszczu.

Kto je pikantnie, ten mniej soli i ma niższe ciśnienie
31 października 2017, 15:38Najnowsze chińskie badanie wykazało, że osoby, które lubią pikantne jedzenie, jedzą mniej soli i mają niższe ciśnienie.

Smak nowy - węglowodanowy
30 października 2017, 14:09Naukowcy z Deakin University odkryli potencjalny 7. smak - węglowodanowy. Teraz chcą sprawdzić, w jaki sposób skłania on ludzi do spożywania pokarmów skrobiowych.

Wyraźny wzrost stężenia glifosatu po wprowadzeniu genetycznie modyfikowanej żywności
25 października 2017, 13:16W ciągu ostatnich dwóch dekad w organizmach ludzi wyraźnie wzrósł poziom glifosatu, kontrowersyjnego związku chemicznego obecnego w preparacie Roundup firmy Monsanto. Wzrost zauważalny jest od roku 1994, w którym to na terenie USA dopuszczono do upraw genetycznie modyfikowane rośliny odporne na działanie glifosatu.

Zbadano wpływ jedzenia na szkliwo w skali nano
25 października 2017, 12:43Wszystkie pokarmy pozostawiają trwałe ślady na szkliwie; nie ma znaczenia, czy jest to trawa, czy surowe mięso. Badanie mikrościerania doprowadziło do nowych ustaleń dotyczących natury zębów.