We współpracy prozdrowotna siła
11 sierpnia 2017, 12:47Żmudne badania pokazały, w jaki dokładnie sposób błonnik pokarmowy pozwala zachować zdrowie jelit.
Mango na nieswoiste zapalenie jelit
4 sierpnia 2017, 07:23Jedzenie mango korzystnie wpływa na stan zdrowia ludzi z nieswoistym zapaleniem jelit (ang. inflammatory bowel disease, IBD).
Sposób z Politechniki Gdańskiej na oparzenia słoneczne
1 sierpnia 2017, 13:43Do polskich sklepów trafił w tym roku środek łagodzący na oparzenia słoneczne, ugryzienia komarów i podrażnienia skóry po depilacji. A to m.in. dzięki temu, że wcześniej naukowcy z Politechniki Gdańskiej odkryli, jak pewien związek pozyskiwany ze skorupiaków rozpuszczać... w wodzie gazowanej.
Sztuczne światło z urządzeń cyfrowych pogarsza jakość snu
31 lipca 2017, 13:35Niebieskie światło emitowane przez różne urządzenia, np. telewizory czy tablety, przyczynia się do większej częstości zaburzeń snu.
Zielona herbata łagodzi poznawcze skutki zachodniej diety
31 lipca 2017, 12:42Galusan epigallokatechiny (EGCG), polifenol zielonej herbaty, łagodzi insulinooporność mózgu, neurozapalenie i niedomogi poznawcze wywołane wysokotłuszczową, obfitującą we fruktozę dietą (ang. high-fat and high-fructose, HFFD).
Warstwa DNA chroni skórę przed ultrafioletem
31 lipca 2017, 11:06Nałożona na skórę warstwa krystalicznego DNA nie tylko chroni tym lepiej, im dłużej jest wystawiona na działanie słońca, ale także zapewnia skórze odpowiednie nawilżenie – informuje pismo „Scientific Reports”.
Alkohol chroni przed cukrzycą
31 lipca 2017, 10:45Z opublikowanych w piśmie Diabetologia wyników badań przeprowadzonych przez duńskich naukowców dowiadujemy się, że alkohol... chroni przed cukrzycą typu 2. Osoby, które spożywają go 3-4 razy w tygodniu są narażone na mniejsze ryzyko rozwoju choroby niż osoby, które nigdy alkoholu nie piły
Długa droga od składnika oliwy po kontrolę głodu
28 lipca 2017, 13:27"Kuzyn" składnika oliwy i czosnku może zaburzyć szlak sygnałowy głodu.
Słodkie gorszego zdrowia psychicznego początki
28 lipca 2017, 07:33Mężczyzn z wysokim spożyciem cukrów cechuje podwyższone ryzyko wystąpienia po 5 latach częstych chorób psychicznych, takich jak zaburzenia lękowe czy depresja. Porównań dokonywano do grupy z niskim spożyciem cukrów. Co ważne, korelacja była niezależna od innych czynników, w tym diety czy cech socjodemograficznych.
Orzechy włoskie zwiększają liczebność dobrych bakterii w przewodzie pokarmowym
27 lipca 2017, 14:23Jedzenie orzechów włoskich może zwiększać liczebność dobrych bakterii w przewodzie pokarmowym.