Hydroelektrownie w tropikach a emisja metanu

12 września 2014, 12:08

Budowa wielkich hydroelektrowni od dawna budzi kontrowersje. Szczególnie, jeśli są one umiejscowione w okolicach tropikalnych. Teraz badania francuskiego zespołu naukowców wykazały, że hydroelektrownie w Laosie bardziej przyczyniają się do globalnego ocieplenia niż pomagają w jego zwalczaniu.



W kwaśnych wodach rekiny unikają zapachu pożywienia

10 września 2014, 11:22

W kwaśnych wodach rekiny unikają zapachu pożywienia, a zakwaszenie wód rośnie przez zwiększenie ilości CO2 w atmosferze.


Jak tanio i skutecznie przechwycić CO2

5 czerwca 2014, 09:19

James Tour z Rice University opracował nowy materiał, który wychwytuje CO2 u wylotu odwiertów. Materiał skutecznie działa w temperaturze otoczenia i przy ciśnieniu naturalnie występującym w studniach


CO2 zagraża źródłom żywności

8 maja 2014, 11:56

Naukowcy z Harvard School of Public Health (HSPH) przeprowadzili badania, które wskazują na najpoważniejsze jak dotychczas zagrożenie dla ludzkiego zdrowia związane z globalnym ociepleniem. Uczeni z Harvarda ostrzegli, że gdy koncentracja CO2 w atmosferze osiągnie taki poziom, jaki jest obecnie prognozowany dla roku 2050, to będziemy mieli do czynienia ze znaczącym spadkiem zawartości cynku i żelaza w roślinach uprawnych


Musimy zacząć przechwytywanie CO2

15 kwietnia 2014, 13:11

Zdaniem IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) samo przestawienie się na odnawialne źródła energii nie wystarczy już, by powstrzymać ocieplenie się klimatu o ponad 2 stopnie. Konieczne jest przechwytywanie CO2 z atmosfery i jego składowanie.


Pustynie pochłaniają dużo węgla

7 kwietnia 2014, 11:02

Tereny pustynne, jedne z największych ekosystemów na Ziemi, pochłaniają niespodziewanie dużo węgla atmosferycznego. Odkrycie to pozwoli na znacznie lepsze szacowanie ile CO2 znajduje się w atmosferze, a ile jest pochłaniane


Żywności będzie coraz mniej?

2 kwietnia 2014, 09:08

Jeszcze kilka lat temu naukowcy uważali, że globalne ocieplenie nie zaszkodzi w najbliższym czasie produkcji żywności. Problemy miały pojawić się, gdy temperatura wzrośnie o 3-4 stopnie Celsjusza ponad obecny poziom. Jednak w przygotowywanym obecnie raporcie IPCC znajdziemy informację, że zmiany klimatyczne już wkrótce doprowadzą do spadku produkcji żywności.


Ocean

Zaskakujące dane z Pacyfiku

28 marca 2014, 12:46

Eksperci z należącego do NOAA (Narodowa Administracja Oceaniczna i Atmosferyczna) Joint Institute for the Study of the Atmosphere and Ocean ze zdumieniem odkryli, że w niektórych częściach Pacyfiku koncentracja dwutlenku węgla rośnie niezwykle szybko


Toaleta do eliminacji CO2 i zwiększania plonów

14 marca 2014, 13:45

Dzięki grantowi z Fundacji Melindy i Billa Gatesów powstała niezależna, działająca bez wody toaleta na energię słoneczną, która podgrzewa ludzkie ekskrementy do wystarczająco wysokiej temperatury, by je wysterylizować i uzyskać biowęgiel (ang. biochar), który posłuży do sekwestarcji węgla w glebie i uzyskania nawozu organicznego.


Ryb mezopelagialnych 10-krotnie więcej niż sądzono

7 lutego 2014, 18:58

Zdaniem naukowców z Hiszpańskiej Narodowej Rady Badawczej, ryb żyjących w strefie mezopelagialnej jest co najmniej 10-krotnie więcej niż sądzono. Dotychczas masę ryb żyjących w mezopelagiale, czyli na głębokościach od 200 do 1000 metrów, szacowano na miliard ton. To czyni je najbardziej rozpowszechnionymi kręgowcami na świecie


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy