![](/media/lib/473/n-kawa-eca9fd9c6aa175daece6c5e01a1c881b.jpg)
Kawa okiem przyrodnika
28 września 2021, 11:56Już wkrótce przypada Międzynarodowy Dzień Kawy. Z tej okazji prof. Piotr Tryjanowski z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu opowiedział, co kawa ma wspólnego z ptakami, zwierzętami i ochroną przyrody. Jak można się domyślić, nie chodzi wyłącznie o zoologiczne nazwy palarni i kaw czy symbole znajdujące się na opakowaniach i naczyniach. Ze śladem zwierząt mamy do czynienia już na samym początku, czyli wtedy, gdy ludzie odkryli właściwości kryjącej się w kawie kofeiny.
![](/media/lib/140/n-bakterie-z-jeziora-vida-bd40aa4a0a0bedec12ab6c3d5d2d26ee.jpg)
Dzięki cząsteczkowemu wodorowi zniosą wszystko?
27 listopada 2012, 10:58Pod 20-metrową warstwą lodu w antarktycznym jeziorze Vida odkryto wyjątkowo żywotną społeczność bakterii.
![© Fir0002](/media/lib/4/1174473225_617590-0fadf0f232e68bc8003a7a3590e98076.jpeg)
Pomidory z morskiej piany
21 marca 2007, 10:28Naukowcy włoscy donoszą, że do podlewania pomidorów można z powodzeniem używać rozcieńczonej wody morskiej. Co więcej, uzyskano owoce z wysoką zawartością antyutleniaczy, znacznie większą niż w roślinach uprawianych tradycyjnie.
![](/media/lib/480/n-dietaw-b3fe8c53d9a3d696654c53989c1876a2.jpg)
Jakość diety wpływa na zdrowie psychiczne wegan i wegetarian
22 listopada 2021, 17:40Nie wszystkie wegańskie i wegetariańskie diety są zdrowe, ostrzegają naukowcy z Bond University. Diety o niskiej jakości mogą prowadzić do pogorszenia zdrowia psychicznego. Okazuje się bowiem, że wegetarianie i weganie jedzący produkty przetworzone są bardziej narażeni na depresję, niż ich koledzy, spożywający świeże produkty
![](/media/lib/146/n-tadpole-tail-with-ros-359d01613fd85e1c85c7b0573059eaf7.jpg)
Bez reaktywnych form tlenu nie ma mowy o regeneracji
14 stycznia 2013, 14:44Badając regenerację ogona u kijanek z rodzaju Xenopus, biolodzy zauważyli, że bez reaktywnych form tlenu (RFT) wszystko spali na panewce.
![William J. Amelio](/media/lib/6/1177399958_097775-4432ba23fe14a39a28f1063d2be2507a.jpeg)
Lenovo zwalnia
24 kwietnia 2007, 07:24Trzeci pod względem wielkości światowy producent komputerów – chińska firma Lenovo – zapowiada zwolnienia. Podobna sytuacja miała miejsce przed rokiem, gdy pracę straciło 1000 osób, a kwaterę główną koncernu preniesiono z Purchase do Raleigh.
![](/media/lib/486/n-leiden-8352ee42e0abaecd174217544b5b0429.jpg)
Znane od tysiącleci, a wciąż zaskakuje. Naukowcy odkryli potrójne zjawisko Leidenfrosta
11 stycznia 2022, 10:28Zjawisko Leidenfrosta znane jest ludzkości od tysiącleci. W jego wyniku krople cieczy spadając na gorącą powierzchnię, nie odparowują od razu, ale poruszają się nad nią. Ich odparowanie może trwać dłuższy czas. Spowodowane jest to tym, że w kontakcie cieczy z gorącą powierzchnią pojawia się para, która tworzy poduszkę. Krople lewitują, a para izoluje ciecz od powierzchni.
![](/media/lib/90/n-bozonrozpad-85a86952908f6226cd2897c330ea1c89.jpg)
Bozon Higgsa zapowiedzią zagłady wszechświata
20 lutego 2013, 17:48Joseph Lykken, fizyk teoretyczny z Fermilab, który pracuje też w CERN-ie, informuje, że odkryty niedawno bozon Higgsa jest zapowiedzią końca wszechświata. Co prawda istnienie bozonu Higgsa nie jest jeszcze ostatecznie potwierdzone, ale zdecydowana większość naukowców uważa, że cząstka odkryta w ubiegłym roku jest długo poszukiwanym bozonem
![](/media/lib/9/1181030597_399935-a4fa29976be26f1cbe0089e06783c900.jpeg)
Siemię lniane spowalnia wzrost nowotworu
5 czerwca 2007, 07:59Jak wskazują wyniki wstępnych badań, spożywanie siemienia lnianego może o połowę spowolnić wzrost guzów prostaty. Wpływa to bowiem na zwiększenie stosunku kwasów tłuszczowych typu omega-3 do omega-6.
![](/media/lib/491/n-south1-da8264d1d107a2e67f60f8b5c2acb081.jpg)
Udało się określić przyczynę śmierci rybaka z epoki kamienia
17 lutego 2022, 14:01Przyczyną śmierci mężczyzny żyjącego w epoce kamienia było utonięcie w oceanie – wynika z najnowszych badań przeprowadzonych na University of Southampton. Metoda opracowana na potrzeby określenia przyczyn śmierci człowieka zmarłego przed 5000 lat otwiera nowe możliwości badania prehistorycznych szczątków.