![](/media/lib/118/n-ewolucja-973230d448559ce79d0e83de1457d86c.jpg)
Ewolucja nie wystarczy
10 lipca 2013, 08:55Wiele gatunków kręgowców ewoluuje zbyt wolno, by mogły przystosować się do zmian środowiskowych, które mogą zajść w ciągu najbliższych 100 lat. Profesor John J. Wiens z University of Arizona stwierdził, że część z tych zwierząt musiałaby ewoluować 10 000 razy szybciej niż w przeszłości, by poradzić sobie z nadchodzącymi zmianami.
![](/media/lib/352/n-neandertal-b11d91867f3d2d1e459802e697a47b40.jpg)
Neandertalczycy wyginęli przez spadek płodności?
31 maja 2019, 11:38Anna Degioanni z Aix Marseille Université rozważa hipotezę, że neandertalczycy mogli wyginąć przez spadek współczynnika płodności.
![](/media/lib/170/n-cisnienie-3824520da3e69ea1694b463fbef07c6c.jpg)
Przycisnęli żelazo
12 sierpnia 2013, 18:34Profesor Yuan Ping i jego zespół z Laboratory for Laser Energetics University of Rochester przeprowadzili serię eksperymentów, podczas których poddali żelazo ciśnieniu 5,6 miliona atmosfer. To rekordowe ciśnienie, jakie udało się osiągnąć w żelazie
![](/media/lib/354/n-gabka-98d09be7565fa084cb134b54cacb0578.jpg)
Rozwiązanie problemu lekooporności znajduje się w kuchennej gąbce?
24 czerwca 2019, 12:06Naukowcy z Nowojorskiego Instytutu Technologii (NYIT) odkryli w gąbkach kuchennych bakteriofagi, czyli wirusy atakujące bakterie. W dobie narastającej lekooporności fagi mogą nas wspomóc w walce z patogenami.
![](/media/lib/173/n-terminator-65896f52ea7835962e470a7f33ff340f.jpg)
Hiszpanie stworzyli Terminatora
16 września 2013, 11:11Hiszpańscy naukowcy stworzyli pierwszy w historii materiał, który samodzielnie, bez żadnej zewnętrznej interwencji, naprawia swoje uszkodzenia. Materiał nazwany - jakże by inaczej - "Terminatorem" nie korzysta z katalizatora
![](/media/lib/358/n-jablka-bdbd542c961253a304630f1f55293a77.jpg)
Jabłka bio zawierają o wiele bardziej zróżnicowaną i unikatową społeczność bakteryjną
24 lipca 2019, 10:43Prof. Gabriele Berg z Uniwersytetu Technologicznego w Grazu zbadała mikrobiom jabłek. Okazało się, że zwykłe sklepowe jabłka i owoce bio zawierają podobną liczbę bakterii. Biorąc pod uwagę średnie dla poszczególnych elementów owocu, szacujemy, że typowe 240-g jabłko zawiera ok. 100 mln bakterii.
![](/media/lib/93/n-pamiec-chip-09904260da8583ae7c1c3ba27468511b.jpg)
Nieszkodliwe prawie przypomnienia
16 października 2013, 10:31Mimo powszechnego lęku, że poczucie, że ma się coś na końcu języka, sygnalizuje związane z wiekiem pogorszenie pamięci, oba zjawiska wydają się od siebie niezależne.
![](/media/lib/286/n-niedzwiedz-jaskiniowt-6849dea6a00ee1b2d4a234d9409e1e3d.jpg)
Niedźwiedź jaskiniowy wyginął przez człowieka
19 sierpnia 2019, 08:19Niedźwiedź jaskiniowy prawdopodobnie wyginął głównie przez ludzi, a nie przez zmiany klimatu. Do takich wniosków, przeczących dotychczasowym teoriom, doszła międzynarodowa grupa naukowa złożona z przedstawicieli wielu europejskich instytucji badawczych.
![](/media/lib/122/n-wulkan-144abbf72c399bbed9ffee25ed744710.jpg)
Nowa japońska wyspa
21 listopada 2013, 09:53W znajdującym się o 1000 kilometrów na południe od Tokio japońskim archipelagu Ogasawara rodzi się nowa wyspa. U wybrzeży Nishinoshimy, niewielkiej bezludnej wyspy, powstała wysepka o średnicy zaledwie 200 metrów.
![](/media/lib/366/n-perowskity-18cad7679977f06dcff394602ab80fe2.jpg)
Czas perowskitów
20 września 2019, 05:27Jaki powinien być panel słoneczny marzeń? Efektywny, tani w produkcji, trwały, giętki i przyjazny środowisku. Wszystko to mogą dać perowskity: nowy materiał, który oferuje efektywność energetyczną porównywalną z panelami krzemowymi, ale jest o wiele tańszy i prostszy do wyprodukowania. Nowe badania prowadzone w IChF PAN we współpracy ze szwajcarskim EPFL przybliżają nas do komercjalizacji tej technologii.