![](/media/lib/50/latajace-ptaki-80bb1debb96d651ea7d535a5d1fb54ee.jpg)
Toksyczny biokompas
23 czerwca 2009, 08:49Anion ponadtlenkowy (O2-) jest wolnym rodnikiem i stanowi pierwszy produkt pośredni w łańcuchu redukcji tlenu cząsteczkowego. Wydaje się też, że mimo swojej toksyczności odgrywa podstawową rolę w migracji ptaków. To dzięki niemu nasi skrzydlaci przyjaciele "widzą" pole magnetyczne Ziemi (Biophysical Journal).
![](/media/lib/488/n-kompkwantowy-6d3a9292ba729eec64f418dd33546dcb.jpg)
Łamanie Bitcoina i symulowanie molekuł – jak duży musi być komputer kwantowy, by tego dokonać?
26 stycznia 2022, 09:59Komputery kwantowe mogą zrewolucjonizować wiele dziedzin nauki oraz przemysłu, przez co wpłyną na nasze życie. Rodzi się jednak pytanie, jak duże muszą być, by rzeczywiście dokonać zapowiadanego przełomu. Innymi słowy, na ilu kubitach muszą operować, by ich moc obliczeniowa miała znaczący wpływ na rozwój nauki i technologii.
![](/media/lib/259/n-bezsennosc-b31f1673f3cd6ba85e0298a1a9c0481a.jpg)
Niedobór snu prowadzi do zmian w mikrobiomie
26 października 2016, 11:21Utrata snu prowadzi do zmian mikrobiomu jelit.
![](/media/lib/25/1205839223_274985-68b121dbdaf5e0ed5d02b7ea4fbdef96.jpeg)
Zakorkowany mózg
11 sierpnia 2009, 10:11Amerykańscy naukowcy odkryli, że przez niedobór białka kluczowego dla rozwoju sieci połączeń między neuronami w korze czołowej osób ze schizofrenią dochodzi do stanu przypominającego uliczny korek. Część informacji dochodzi z dużym opóźnieniem, inne giną raz na zawsze.
![](/media/lib/495/n-tranzystor-9d8a8b9d2ec93fa23aca465984b639e9.jpg)
Koniec miniaturyzacji? Chińczycy stworzyli tranzystor od długości bramki 0,34 nm
14 marca 2022, 09:35Od dekad tranzystory są mniejsze i mniejsze. Dzięki temu w procesorze możemy upakować ich więcej. To zaś najłatwiejszy sposób na zwiększenie wydajności procesora. Powoli zbliżamy się do momentu, w którym nie będziemy już w stanie zmniejszać długości bramki tranzystora. Niewykluczone, że Chińczycy właśnie dotarli do tej granicy.
![](/media/lib/188/n-mohenjo-daro-2010-bad1246cfb3b7f3f0f32d45d36b136df.jpg)
Cywilizacja doliny Indusu samodzielnie udomowiła ryż
22 listopada 2016, 12:05Uprawa ryżu w cywilizacji doliny Indusu rozpoczęła się znacznie wcześniej niż dotychczas sądzono. Roślinę tę prawdopodobnie udomowiano w tym samym czasie, co w Chinach
![](/media/lib/55/tortury-8da4a605cf87008643fa640896d65010.jpg)
Tortury zaburzają pamięć
21 września 2009, 18:05W piśmie Trends in Cognitive Sciences profesor Shane O'Mara z Instytutu Neuronauki Trinity College informuje, że tortury nie są dobrą metodą pozyskiwania zeznań. Z jego badań wynika, że podczas tortur dochodzi do zaburzeń w pracy mózgu, które mogą usunąć z pamięci pożądane informacje lub nawet stworzyć fałszywe wspomnienia.
![](/media/lib/503/n-bucik-2d79a4ee266f38c038541d8f967489cd.jpg)
Muzeum Auschwitz-Birkenau: w dziecięcym buciku znaleziono dane właścicielki. W Muzeum znajduje się też walizka jej wujka
17 maja 2022, 11:44W Zbiorach Miejsca Pamięci w jednym z dziecięcych bucików odkryto dane jego właścicielki, czeskiej Żydówki Věry Vohryzkovej. Okazało się, że w Państwowym Muzeum Auschwitz-Birkenau zachowała się także walizka jej wujka - Františka Aufrechta. To drugi przypadek, gdy udało się powiązać walizę i dziecięcy but. Dwa lata temu zidentyfikowano bowiem bucik Amosa Steinberga i walizkę jego ojca Ludvika.
![](/media/lib/205/n-toksyczny-24185bc0e275442821d96e46b0697da7.jpg)
Znaleziono antidotum na zatrucie czadem
9 grudnia 2016, 08:36W najnowszym numerze Science Translational Medicine opisano niezwykłe badania, które w styczniu przeprowadzili Ling Wang i Qinzi Xu z University of Pittsburgh. Umieścili oni oni uśpioną mysz w zamknięciu i podłączyli do niej urządzenia monitorujące funkcje życiowe. Następnie do pomieszczenia z myszą wpuszczono 3% tlenku węgla
![](/media/lib/30/jezyk-wywalony-f6305f83a1e62569a2c274618def6159.jpg)
Język bąbelków
16 października 2009, 16:52Dlaczego szampan czy inne fermentowane napoje zawierające dwutlenek węgla najlepiej smakują tuż po otwarciu butelki? Nie chodzi tylko o świeżość i temperaturę, lecz o to, że receptory smakowe naszego języka są w stanie wyczuć bąbelki, a te z czasem się przecież ulatniają.