![](/media/lib/47/waga-lazienkowa-cb0ac402b54c0907972d0a47831501db.jpg)
Estrogen reguluje wagę
21 października 2011, 08:37Estrogen reguluje wydatkowanie energii, apetyt oraz wagę ciała, a niedobór receptorów estrogenowych w specyficznych częściach mózgu może prowadzić do otyłości (Cell Metabolism).
![](/media/lib/129/n-staruszek-6c3e4201f4affbb0e28f34e6a5be695e.jpg)
Mniejsze spożycie kalorii nie przedłuża życia?
31 sierpnia 2012, 10:10Badania przeprowadzone przez naukowców z Narodowego Instytutu Badań nad Starzeniem Się (NIA), który jest częścią amerykańskiego NIH (Narodowe Instytuty Zdrowia), wykazały, że zmniejszenie ilości przyjmowanych kalorii nie przedłuża życia.
![](/media/lib/198/n-uczestnicy-16132d770e00ed13c670a861e1ce81b5.jpg)
Bioniczna trzustka lepsza od pompy insulinowej
16 czerwca 2014, 12:31U dorosłych i młodzieży bioniczna trzustka sprawdza się lepiej od pompy insulinowej.
![](/media/lib/128/n-fast-food-9dbb49c51099ff1359974c7d6a3ad1c2.jpg)
Odkryto hormon naśladujący wpływ ćwiczeń
4 marca 2015, 13:09Naukowcy z Uniwersytetu Południowej Kalifornii odkryli hormon, który zwalcza przyrost wagi wywołany wysokotłuszczową zachodnią dietą i normalizuje metabolizm.
![](/media/lib/117/n-tzrustka-a5ac0a9f794219913106ccc5a23f8a8c.jpg)
Nowe źródło komórek wysp trzustkowych
24 września 2015, 12:14Komórki, w których zachodzi ekspresja neurogeniny 3 (Ngn3), będzie można pewnego dnia wykorzystać do odtwarzania zniszczonych przez cukrzycę wysp trzustkowych.
![](/media/lib/111/n-losos-321cfefb29b0e99b6b41d0d4d0ae0798.jpg)
Większe spożycie kwasów omega-3 chroni przed retinopatią
19 sierpnia 2016, 06:00U diabetyków w średnim wieku i starszych spożycie co najmniej 500 mg długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega-3 (ang. long-chain ω-3 polyunsaturated fatty acids, LCω3PUFAs) dziennie zmniejsza ryzyko retinopatii cukrzycowej.
![](/media/lib/286/n-woda-z-kranu-2c9e704a3662e557e3ebe04195bc53dd.jpg)
Lit z wody pitnej korzystnie wpływa na długość życia pacjentów z alzheimerem
6 grudnia 2017, 13:00Lit w wodzie pitnej korzystnie wpływa na długość życia chorych z alzheiemerem (ChA). Z badań przeprowadzonych w Teksasie wynika także, że jeśli w wodzie znajduje się konkretna ilość tego pierwiastka, spadają wskaźniki cukrzycy i otyłości - ważnych czynników ryzyka ChA.
![](/media/lib/341/n-tofu-eba17c24dc29e13a75e9d1bcfa5f5e97.jpg)
Dania wegańskie poprawiają uwalnianie insuliny oraz innych hormonów u cukrzyków
28 lutego 2019, 05:18U osób z cukrzycą typu 2. dieta roślinna poprawia uwalnianie insuliny oraz inkretyn (hormonów jelitowych, które zwiększają poposiłkowe wydzielanie insuliny).
![](/media/lib/384/n-chiny-d006e5ebf530889c917d9d8d32b22b93.jpg)
W związku z koronawirusem Chiny wprowadzają blokady kolejnych miast
23 stycznia 2020, 11:02Poza Wuhanem, od którego rozpoczęła się epidemia wirusowego zapalenia płuc, Chiny wprowadzają blokadę transportową kolejnych 2 miast: Huanggangu i Ezhou. W sumie mieszka tu ok. 20 mln osób.
![](/media/lib/489/n-cukrzyca-10211bbe6399dc0be7ff7e21eab30c64.jpg)
COVID-19 zwiększa ryzyko cukrzycy? Dane nie są jednoznaczne
1 kwietnia 2022, 10:40Osoby, które zachorowały na COVID-19 są narażone na większe ryzyko rozwoju cukrzycy, informują autorzy szeroko zakrojonych badań. Ziyad Al-Aly, główny badacz w Veteran Affairs St. Louis Healthcare System oraz epidemiolog Yan Xie z tego samego ośrodka, przeanalizowali dane medyczne dotyczące ponad 180 000 osób, które żyły co najmniej 10 miesięcy od czasu zachorowania na COVID-19