Kontakt z pestycydami zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2.

8 lutego 2013, 18:09

Naukowcy z Uniwersytetu w Granadzie wykazali, że istnieje bezpośredni związek między obecnością w organizmie stałych zanieczyszczeń organicznych (ang. Persistent Organic Pollutants, POPs) a rozwojem cukrzycy typu 2.



Kolejny martwy wstęgor wywołał inspirowane mitem plotki

22 października 2013, 08:52

Po tym, jak w odstępie niecałego tygodnia u wybrzeży Kalifornii znaleziono drugiego martwego wstęgora królewskiego (Regalecus glesne), w mediach społecznościowych pojawiły się plotki o zbliżającym się trzęsieniu ziemi.


Pierwsze jaja pterozaurów, które zachowały się w 3D

10 czerwca 2014, 08:53

W północno-zachodnich Chinach w Kotlinie Turfańskiej odkryto pierwsze zachowane w trójwymiarze jaja pterozaura. Wcześniej nauka dysponowała tylko 4 izolowanymi jajami tych gadów, które w dodatku uległy spłaszczeniu w procesie fosylizacji.


Emitujące światło e-czytniki negatywnie wpływają na rytm okołodobowy

23 grudnia 2014, 10:48

Czytniki elektroniczne mogą niekorzystnie wpływać na jakość snu.


Dużo siedzenia = dużo lęku

19 czerwca 2015, 12:36

Zachowania związane z siedzącym trybem życia, np. oglądanie telewizji czy praca przy komputerze, wiążą się z podwyższonym ryzykiem zaburzeń lękowych.


By lepiej sobie radzić z szumami usznymi, kontrolę musi przejąć płat czołowy

15 grudnia 2015, 11:38

U ludzi, którzy lepiej sobie radzą z szumami usznymi (tinnitus auris), występują zmienione wzorce przetwarzania emocji.


Zad z domalowanymi oczami odstraszy lwy?

18 lipca 2016, 12:56

Biolodzy z Uniwersytetu Nowej Południowej Walii proponują, by na zadach afrykańskiego bydła malować oczy, które dzięki psychologicznym oddziaływaniom mają zapobiec atakom lwów. To z kolei ograniczy zabijanie kotów w odwecie. Już wkrótce prowadzone będą testy rozwiązania w Botswanie.


Przetworzone mięso prowadzi do pogorszenia objawów astmy?

21 grudnia 2016, 13:53

Duże spożycie wędzonego i przetworzonego mięsa, np. szynki czy salami, wiąże się z pogorszeniem objawów astmy.


Prebiotyk z żurawiny

11 lipca 2017, 11:54

Bifidobakterie, bakterie wchodzące w skład ludzkiego mikrobiomu, wykorzystują węglowodany z żurawiny jako prebiotyk. Eksperymenty zespołu z Uniwersytetu Massachusetts w Amherst potwierdziły, że bakterie metabolizują (fermentują) ksyloglukany.


Lek zlikwiduje mózgowe deficyty wywołane nadmiernym piciem

9 lutego 2018, 06:15

Przeciwlękowy i antydepresyjny Tandospiron może znaleźć inne zastosowanie. Ostatnie badania wykazały bowiem, że niweluje on negatywne oddziaływanie nadmiernego spożycia alkoholu na powstawanie nowych neuronów (neurogenezę).


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy