Kolejna wygrana Luwru

23 marca 2012, 17:36

Wg dorocznego sondażu The Art Newspaper, najczęściej odwiedzanym muzeum sztuki był w zeszłym roku Luwr (8.800.000). Na drugim miejscu uplasowało się Metropolitan Museum of Art w Nowym Jorku (6.004.254), a na trzecim British Museum w Londynie (5.848.534).



Metro z (radio)widokiem na świat

14 marca 2013, 14:20

Jak wieść niesie, Chile może się pochwalić "najlepszym" nocnym niebem, dlatego świętując koniec budowy największego na świecie interferometru radiowego ALMA (od Atacama Large Millimeter/submillimeter Array), w metrze w Santiago zorganizowano wystawę pt. "Radioastronomia: nowe okno na wszechświat".


Umiarkowane spożycie alkoholu wzmacnia układ odpornościowy

18 grudnia 2013, 10:36

Umiarkowane spożycie alkoholu, np. 1 lampka wina dziennie, wzmacnia układ odpornościowy i może pomóc w zwalczaniu infekcji.


Wystarczy nieco aktywności

3 września 2014, 04:51

Z wydawanego przez American Heart Association pisma Circulation: Heart Failure dowiadujemy się, że wystarczy nieco ponad godzina umiarkowanych bądź pół godziny intensywnych ćwiczeń dziennie, by o 46% zmniejszyć ryzyko niewydolności serca.


Susze zagrażają przemysłowi półprzewodnikowemu

13 kwietnia 2015, 09:56

W związku z suszą na Tajwanie firma TSMC – największy na świecie producent układów scalonych – rozważa korzystanie z samochodów-cystern celem zapewnienia dostaw wody swoim fabrykom w Hsinchu, Taichung i Tainan. Już w ubiegłym dziesięcioleciu susze zmusiły TSMC do rozpoczęcia recyclingu wykorzystywanej przez siebie wody


Mikrobiom i włókna pokarmowe zmieniają śluzowy żel w jelitach

15 czerwca 2016, 11:49

Naukowcy z Kalifornijskiego Instytutu Technologii (Caltech) wykazali, że wyściełający przewód pokarmowy śluz zmienia się pod wpływem mikrobiomu i błonnika.


Rodzaj zjadanego tłuszczu wpływa na wzorzec epigenetyczny tkanki tłuszczowej

9 maja 2017, 10:46

Wybór tłuszczu (nasyconego lub wielonienasyconego) powoduje zmiany epigenetyczne, które z kolei przyczyniają się do różnic w magazynowaniu tłuszczu.


Kurkumina poprawia nastrój i pamięć

24 stycznia 2018, 12:00

Podczas testów kurkumina, żółto-pomarańczowy barwnik z bulw ostryżu długiego, wywierała korzystny wpływ na pamięć i nastrój osób z łagodnymi związanymi z wiekiem zaburzeniami pamięci.


Silikonowa wkładka usprawni gojenie ran cukrzyków

22 listopada 2018, 11:11

Na Purdue University powstaje wkładka, która może wspomóc gojenie wrzodów związanych ze stopą cukrzycową.


Kimchi - pikantny sposób na łysienie

19 sierpnia 2019, 12:58

Kimchi, tradycyjne danie kuchni koreańskiej z fermentowanych warzyw, zyskuje na świecie coraz większą popularność jako probiotyk. Okazuje się jednak, że napój kimchi może znaleźć zupełnie inne zastosowanie - w leczeniu łysienia.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy