Prozdrowotne żucie
10 października 2018, 14:34Guma do żucia może być skutecznym sposobem dostarczania witamin.
Kto żuje, ten szybciej chodzi
28 maja 2018, 10:12Żucie gumy podczas chodzenia podwyższa tętno i wydatkowanie energii - twierdzi zespół dr. Yuki Hamady z Uniwersytetu Waseda w Tokio.
Sztuczny mięsień podnosi 12 600 razy większą masę niż jego własna masa
18 kwietnia 2018, 10:48Grupa naukowców z University of Illinois informuje na łamach Smart Materials and Structures o stworzeniu sztucznego mięśnia, zdolnego do podniesienia ciężaru o masie do 12 600 razy większej niż jego własna masa.
Przezroczysty polimer szybko naprawi osłonę balistyczną
9 marca 2017, 15:00Chemicy z U.S. Naval Research Laboratory opracowali i opatentowali przezroczysty termoplastyczny elastomer, który jest lżejszy niż szkło kuloodporne, a przy tym pozwala na zachowanie jego właściwości balistycznych. Termoplastyczne elastomery to elastyczne podobne do gumy polimery, które utwardza się za pomocą oddziaływań fizycznych, a nie chemicznych
Krok w kierunku tricodera
23 maja 2016, 11:19Znany ze Star Treka tricoder, niewielkie wielofunkcyjne urządzenie służące do odbierania sygnałów, ich analizowania i zapisywania, może już w niedalekiej przyszłości stać się rzeczywistością.
Jak krojenie mięsa wspomogło ewolucję
11 marca 2016, 07:34Szympansy, nasi najbliżsi kuzyni, mają potężne zęby i szczęki, dzięki którym radzą sobie z koniecznością przeżuwania jedzenia przez 6 godzin na dobę. Tymczasem ludzi charakteryzują znacznie mniejsze szczęki i zęby. Autorzy najnowszych badań twierdzą, że te nasze organy uległy zmniejszeniu wskutek opracowania technik wstępnej obróbki pożywienia
Nowe LED-y z luminescencyjnymi białkami
12 stycznia 2016, 17:21Choć diody LED stają się coraz bardziej popularne, ich wytwarzanie i stosowanie wiąże się z paroma problemami. Odpowiedzią niemiecko-hiszpańskiego zespołu jest hybryda BioLED, w której stosuje się luminescencyjne białka.
Składnik zielonej herbaty stanie się częścią terapii zastępującej chemię?
29 stycznia 2015, 11:28Naukowcy rozpoznali mechanizm, za pośrednictwem którego polifenol zielonej herbaty - galusan epigallokatechiny (EGCG) - zabija komórki nowotworów jamy ustnej, oszczędzając przy tym komórki zdrowe.
Mariaż kuchni molekularnej i rzeczywistości wirtualnej
9 stycznia 2015, 14:37Kokiri Lab z Los Angeles chce zaproponować swoim klientom niskokaloryczne dania, które dzięki hełmowi do rzeczywistości wirtualnej Oculus Rift i rozpylanym w otoczeniu zapachom będą smakować jak stek, sushi albo ciasto.
Cytyzyna skutczniejsza od nikotynowej terapii zastępczej
19 grudnia 2014, 08:10Cytyzyna, alkaloid występujący we wszystkich częściach złotokapu zwyczajnego (Laburnum anagyroides), sprawdza się lepiej jako środek pomagający rzucić palenie niż tradycyjna nikotynowa terapia zastępcza (NTZ) w postaci plastrów czy gumy.