Bądź pozytywny, a przyciągniesz tłumy
27 lutego 2013, 10:55Jak zwiększyć liczbę osób obserwujących profil na Twitterze? Przebrnąwszy przez żmudny etap prac, naukowcy sformułowali kilka wskazówek. Po pierwsze, popularności przysparzają pozytywne wpisy. Po drugie, warto zadbać o klarowność języka przekazu. Po trzecie, ludzie lubią, kiedy w ćwierknięciach podaje się dalej interesujące informacje.
Wegańskie lizaki o smaku ludzkiego mleka
10 czerwca 2013, 14:13Firma Lollyphile z Austin uzupełniła swoją i tak już nietypową ofertę lizaków o kolejny unikatowy smak - smak ludzkiego mleka.
Bakterie wchłonęły DNA mamuta
19 listopada 2013, 18:13Bazując na poziomym transferze genów, bakterie glebowe Acinetobacter baylyi mogą asymilować bardzo krótkie i uszkodzone DNA, np. ze skamieniałej kości mamuta sprzed 43 tys. lat.
Kształt ludzkiego ucha mógł wyewoluować, by odzwierciedlić akustykę świata naturalnego
10 kwietnia 2014, 06:29Czemu w większości języków naturalnych do opisu wysokości dźwięku stosuje się te same pojęcia odnoszące się przestrzeni (wysoki vs niski, wznoszący się vs opadający) i dlaczego w historii zapisu muzycznego wysokie nuty znajdowały się zawsze wyżej?
IBM chce zapłacić za... własne fabryki
6 sierpnia 2014, 12:35Bloomberg twierdzi, że IBM zaoferował firmie Globalfoundries miliard dolarów w zamian za... przejęcie przez Globalfoundries IBM-owego wydziału produkcji układów scalonych. Do podpisania umowy nie doszło, gdyż Globalfoundries domagało się 2 miliardów USD
Jak brzmi głos władzy?
24 listopada 2014, 12:37Władza może całkowicie zmienić sposób, w jaki ktoś mówi. Co ważne, inni ludzie potrafią wychwycić charakterystyczne właściwości akustyczne głosu.
Zbierali się, by budować i brać udział w rytuałach
26 marca 2015, 12:44Podczas wykopalisk na stanowisku Ceibal w Gwatemali archeolodzy z Uniwersytetu Arizony znaleźli dowody na współpracę grup zbieracko-myśliwskich i prowadzących osiadły tryb życia podczas konstruowania budynków oraz uczestnictwa w publicznych ceremoniach.
Zażywanie tabletek to nie to samo, co jedzenie ryb
26 sierpnia 2015, 10:02W odróżnieniu od diety obfitującej w naturalne źródła kwasów omega-3 - łososia, tuńczyka czy halibuta - suplementy z kwasami nie spowalniają spadku zdolności poznawczych u seniorów.
Zły typ lasu sprzyja globalnemu ociepleniu
8 lutego 2016, 13:53Drzewa sadzone w Europie od 1750 r. zwiększają globalne ocieplenie. Naukowcy sądzą, że główną przyczyną jest zastępowanie drzewostanu liściastego gatunkami iglastymi. Sosny czy świerki są bowiem ciemniejsze i pochłaniają więcej ciepła niż np. dąb i brzoza.
Zamawianie z wyprzedzeniem zmniejsza kaloryczność wybieranych dań
20 lipca 2016, 10:54Amerykańskie badania wykazały, że składając zamówienie bezpośrednio przed jedzeniem, ludzie wybierają bardziej kaloryczne dania. Jeśli zamówienie jest składane godzinę przed posiłkiem lub jeszcze wcześniej, dania są mniej kaloryczne.
