Wirus Zika pomoże w walce z glejakiem wielopostaciowym
22 lutego 2018, 06:29Genetycznie zmodyfikowany wirus Zika (ZIKV) może zostać wykorzystany do niszczenia komórek glejaka wielopostaciowego.
Antypróchnicowe wino
21 lutego 2018, 13:35Polifenole z wina przeszkadzają bakteriom odpowiedzialnym za próchnicę i choroby przyzębia.
Muesli na zapalenie stawów?
15 stycznia 2018, 13:07Dieta bogata w błonnik wywiera korzystny wpływ na przewlekłe zapalne choroby stawów. W ten sposób można też wzmocnić kości.
Błonnik i bifidobakterie "dbają" o prawidłową warstwę śluzu w jelicie grubym
2 stycznia 2018, 16:45Dieta bogata w błonnik chroni przed zmianami wewnętrznej warstwy śluzu pokrywającej nabłonek jelita grubego.
Tauryna wspomaga leki wywołujące remielinizację
11 grudnia 2017, 12:57Podawanie tauryny, aminokwasu naturalnie wytwarzanego przez ludzki organizm, może zwiększyć skuteczność obecnych terapii stwardnienia rozsianego (SR). Jak podkreślają specjaliści z Instytutu Badawczego Ellen Scripps, tauryna wspomaga remielinizację.
Antybiotyki mogą zmniejszać zdolność komórek odpornościowych do zabijania bakterii
1 grudnia 2017, 16:08Antybiotyki mogą zmniejszać zdolność komórek odpornościowych do zabijania bakterii. Co więcej, zmiany zachodzące w środowisku chemicznym chronią patogeny.
Mikrobiom może poprawiać reakcję na immunoterapię
9 października 2017, 11:10Ludzie z pewnymi bakteriami w mikrobiomie jelitowym lepiej reagują na immunoterapię przeciwnowotworową.
Czarna herbata także jest prebiotykiem i może pomóc w odchudzaniu
4 października 2017, 09:30Wszyscy znają już prozdrowotny wpływ herbaty zielonej. Teraz okazuje się, że czarna sprawdza się równie dobrze; zawarte w obu rodzajach herbaty polifenole zmieniają bowiem mikrobiom jelit.
Antydepresanty gromadzą się w mózgach ryb
4 września 2017, 11:07Ludzkie antydepresanty gromadzą się w mózgach bassów, sandaczy amerykańskich i kilku innych ryb z regionu Wielkich Jezior Północnoamerykańskich.
Krok bliżej do wyjaśnienia ochronnego wpływu wina na neurony
4 maja 2017, 10:51Hiszpańscy naukowcy przybliżyli się nieco do wyjaśnienia, w jaki sposób wino chroni nasze neurony.
« poprzednia strona następna strona » 1 2 3 4 5 6 7 8 9