A kwaśnego nie znaleźli...

5 września 2011, 10:16

W mózgach myszy odkryto obszary odpowiadające wszystkim smakom poza kwaśnym. Dr Nicholas Ryba z amerykańskich Narodowych Instytutów Zdrowia wyjaśnia, że pamiętając o wzorcu obowiązującym w odniesieniu do języka, że jedna komórka to jeden smak, naukowcy zastanawiali się, czy smaki są też osobno reprezentowane w obrębie kory. Okazało się, że tak.



Enzym odpakowuje DNA, by chłopcy stali się chłopcami

6 września 2013, 13:41

By podczas rozwoju płodowego genetyczni chłopcy (XY) stali się chłopcami również pod względem anatomicznym, w ich organizmie musi występować enzym "odpakowujący" Jumonji d1a.


Neurony stopu z pnia mózgu

20 listopada 2015, 14:21

W pniu mózgu myszy występuje populacja neuronów, które odpowiadają za zatrzymanie ruchu.


Manipulowanie mikrobiomem zwiększa skuteczność immunoterapii przeciwnowotworowej

3 kwietnia 2018, 09:50

Skład mikrobiomu znacząco wpływa na wyniki immunoterapii przeciwnowotworowej.


Zidentyfikowano genetyczne biomarkery długowieczności

27 sierpnia 2019, 11:36

Dzięki współpracy instytucji z Rosji i USA udało się zidentyfikować genetyczne biomarkery długowieczności. W następnym etapie naukowcy wykorzystali nowo odkryty zestaw biomarkerów do poszukiwania interwencji o zbliżonym wpływie na ich aktywność (a zatem o dużym potencjale wydłużenia życia). Dzięki temu udało się wytypować kilka takich zabiegów, w tym chroniczne niedotlenienie (hipoksję). Wyniki badań ukazały się w piśmie Cell Metabolism.


Żarłoczne komórki powodują zapalenie

2 lipca 2008, 02:10

Jednym z naturalnych sposobów radzenia sobie z głodem jest tzw. autofagia - proces, w którym komórki "pożerają" zawartość własnej cytoplazmy w celu uzyskania z niej energii lub elementów budulcowych. Zjawisko to zachodzi także podczas gruntownej "przebudowy" niektórych komórek, umożliwiając zmianę ich struktury. Okazuje się jednak, że w niekorzystnych okolicznościach proces ten może być także niezwykle groźny dla organizmu.


Dlaczego jemy pomimo sytości?

29 grudnia 2009, 02:13

Dlaczego wielu z nas nie potrafi powstrzymać łakomstwa i je dalej pomimo uczucia sytości? Naukowcy z University of Texas twierdzą, że znaleźli możliwą odpowiedź na to pytanie.


Receptory dopaminowe D2 chronią przed uszkodzeniem mózgu przez alkohol

16 lutego 2012, 12:00

Skany mózgu dwóch szczepów myszy wypijających znaczne ilości alkoholu ujawniły, że u zwierząt pozbawionych receptorów dopaminy DRD2 dochodzi do zmniejszenia objętości kory mózgowej i wzgórza. Oznacza to, że receptory DRD2 zabezpieczają przed uszkodzeniami mózgu przez alkohol.


Sercowe makrofagi pomagają w regeneracji

31 października 2014, 11:10

W sercu występuje pula komórek odpornościowych (makrofagów), które pomagają w gojeniu po urazie.


Deprywacja waliny pomoże przy leczeniu białaczki?

21 października 2016, 09:47

Japońsko-amerykański zespół naukowy odkrył, że jeden z aminokwasów egzogennych - walina - odgrywa kluczową rolę w tworzeniu się komórek macierzystych krwi. Odkrycie to może prowadzić do stworzenia alternatywnych wobec radio- i chemioterapii sposobów leczenia nowotworów krwi.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy