Dieta dobra dla zdrowia gorsza dla środowiska niż sądzono

11 lutego 2013, 12:39

Analizując zwyczaje żywieniowe 1918 dorosłych Francuzów oraz ich wpływ na środowisko, naukowcy zauważyli, że choć przy uprawie warzyw i owoców powstaje mniej gazów cieplarnianych niż przy hodowli zwierząt, osoby przestrzegające zasadniczo wegetariańskiej diety spożywają więcej pokarmów, przez co ich wpływ na środowisko wzrasta.



Co dobre dla serca, nie musi sprzyjać mózgowi?

28 stycznia 2013, 11:43

Czy obfitująca w warzywa, owoce, oliwę i orzechy dieta śródziemnomorska chroni starzejący się mózg? Ponieważ dotychczasowe badania dawały sprzeczne rezultaty, zespół Emmanuelle Kesse-Guyot z INSERM postanowił na własną rękę porównać częstość spożywania dań z tego typu produktów z jakością funkcjonowania poznawczego.


Zestaw szamański sprzed prawie 5 tys. lat

16 stycznia 2013, 14:37

Na tyłach schroniska skalnego Casita de Piedra w pobliżu Boquete w Panamie archeolodzy znaleźli zestaw 12 dziwnych kamieni. Wg nich, to najstarsze dowody dokumentujące praktyki szamańskie w dolnej Ameryce Środkowej.


Fast food zwiększa ryzyko wystąpienia astmy

15 stycznia 2013, 12:00

Dane zebrane podczas badań ok. 500 tys. dzieci z ponad 50 krajów sugerują, że częste jedzenie pokarmów typu fast food zwiększa ryzyko astmy, alergicznego nieżytu nosa i egzemy.


Alergia przez wodę i herbicydy?

3 grudnia 2012, 14:18

2,4-dichlorofenol, który powstaje jako produkt uboczny chlorowania wody oraz w wyniku transformacji środowiskowej jednego z herbicydów fenoksyoctowych kwasu 2,4-dichlorofenoksyoctowego (2,4-D), częściowo odpowiada za wzrost zapadalności na alergie pokarmowe w krajach rozwiniętych.


Kawa prosto od słonia

22 października 2012, 10:34

Wiele osób słyszało zapewne o kopi luwak, kawie z Azji, którą wytwarza się z ziaren wydobywanych z odchodów łaskuna muzanga. Teraz media obiegła wiadomość o innej tego typu kawie, tym razem słoniowej.


Studium przypadku przypomniało o konieczności badania wpływu terapii naturalnych na dzieci

2 października 2012, 11:14

U 11-letniej Włoszki występowały uderzenia gorąca. Lekarzom udało się połączyć objaw z zażywanym przez dziewczynkę ziołowym suplementem, w którego skład wchodziły owoce boczni piłkowanej, zwanej też palmą sabalową (Serenoa repens).


Wall-Ye - robot z winnicy

1 października 2012, 17:04

Francuski wynalazca Christophe Millot opracował 20-kg robota, który pomaga przy mapowaniu i przycinaniu winorośli. Wall-Ye, bo o nim mowa, potrafi nawet zbierać dojrzałe owoce.


Odchudzanie świątynnych słoni

18 września 2012, 12:36

Władze świątyń w indyjskim stanie Tamilnadu mają do rozwiązania masywny problem, ponieważ okazało się, że większość żyjących w nich słoni cierpi na otyłość. Zwierzęta prawie się nie ruszają, spędzając większość dnia przy bramach, w dodatku są regularnie przekarmiane.


Lśnienie nad lśnieniami

11 września 2012, 10:40

Najintensywniej lśniącymi żywymi obiektami na Ziemi są owoce pewnej rośliny z subsaharyjskiej Afryki. Pollia condensata, bo o niej mowa, oszukuje swym wyglądem. Po pierwsze, we wnętrzu tak zachwalanych jagód kryją się jedynie suche nasiona o niedużej wartości odżywczej. Po drugie, metaliczny błękit nie jest wynikiem zastosowania jakichś szczególnych barwników.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy