![](/media/lib/105/n-wino-f91ae5e1411d5ee4506120a35cc58577.jpg)
Wino chroni przed chorobami serca tylko wtedy, gdy ktoś ćwiczy
1 września 2014, 11:22Wino chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi tylko wtedy, gdy ktoś pamięta o regularnych ćwiczeniach.
![](/media/lib/97/n-boa-dusiciel-7022dff2aea9d513e89607853784280e.jpg)
Ostrożny jak (wspinający się) wąż
20 sierpnia 2014, 11:43Kiedy wąż wspina się na drzewo, ściska pień nawet 5-krotnie mocniej niż to konieczne.
![](/media/lib/150/n-hamburger-22a8ce1bcea8ab42ccd82d8fb8d64307.jpg)
Stres i wysokotłuszczowy posiłek spowalniają metabolizm
15 lipca 2014, 12:29W ciągu doby od stresującego zdarzenia metabolizm jest wolniejszy, dlatego spalamy mniej kalorii.
![](/media/lib/200/n-beata-mordzak-7e4a235125175cb4a5063eb7ff098be1.jpg)
Centrum Komputerowe Politechniki Łódzkiej przetestowało sieć FTTD
11 lipca 2014, 11:57Studenci oraz pracownicy Politechniki Łódzkiej w kwietniu 2013 uzyskali dostęp do bardzo szybkiego i bezawaryjnego łącza internetowego, które umożliwia współpracę z zagranicznymi partnerami oraz prowadzenie wysokiej jakości wideokonferencji podczas realizacji projektów naukowych
![Anatomia mózgu](/media/lib/148/n-anatomia-mozg-0525d8c14f0cb3c6345b2269683771de.jpg)
Chcą pokonać barierę krew-mózg
18 czerwca 2014, 18:20W lipcu bieżącego roku Kullervo Hynynen z Toronto spróbuje pokonać ostatnią granicę neurochirurgii – barierę krew-mózg. Jeśli mu się uda i jego metoda będzie działała, znacznie łatwiej będzie leczyć nowotwory mózgu czy choroby neurodegeneracyjne.
![](/media/lib/165/n-bialy-chleb-69f9b2d5523f0642da0442fda41dbbd3.jpg)
Ochrona świeżości chleba za pomocą olejków eterycznych
5 czerwca 2014, 10:55W miarę jak ludzie szukają zdrowszych zastępników dla syntetycznych produktów czyszczących, sprejów przeciw komarom czy leków, olejki eteryczne zyskują coraz większą popularność. Teraz naukowcy badają ich potencjał w roli konserwantów. W najnowszym numerze Journal of Agricultural and Food Chemistry opisano jadalne filmy z olejkami goździkowym i oregano, które konserwują chleb na dłużej niż komercyjne dodatki.
![](/media/lib/190/n-deepface-3c35b624e47491c70e62e8fb28a27a1f.jpg)
Prawie jak człowiek
18 marca 2014, 10:35Gdy zapytamy człowieka, czy na dwóch różnych zdjęciach widzi twarz tej samej osoby, to w 97,53% przypadków otrzymamy prawidłową odpowiedź. Facebook opracował oprogramowanie, które rozpoznaje twarze z 97,25% pewnością. Jego działanie nie zależy od warunków oświetleniowych ani od tego, czy fotografowana osoba patrzy w obiektyw
![](/media/lib/101/n-skrzyzowanie-7d168f84e7f407b35c45e9cb13eb86a1.jpg)
Przy trudnej decyzji ludzie wolą obwiniać przeznaczenie
20 lutego 2014, 07:28Podejmując trudne decyzje, ludzie odwołują się do przeznaczenia, by złagodzić stres.
![](/media/lib/160/n-grupa-sloni-lesnych-2c4a85074825f55f15bb384466cf45e0.jpg)
Słonie leśne mogą wkrótce wyginąć
14 lutego 2014, 13:31W latach 2002-2013 w centralnej Afryce zabito 65% całej tamtejszej populacji słoni leśnych. Do takich wniosków doszli naukowcy, którzy przez 12 lat prowadzili badania w 80 obszarach znajdujących się na terenie 5 krajów
![](/media/lib/115/n-woda-96d624233ccfc58e212a72229a31d7ab.jpg)
Detektywi DNA zliczają tysiące ryb z jedną szklanką wody
22 stycznia 2014, 07:41By zidentyfikować pacyficznego tuńczyka błękitnopłetwego, koryfenę i większość z 13 tys. innych ryb pływających w Sea Tank w kalifornijskim oceanarium Monterey Bay Aquarium, detektywom DNA wystarczyła mniej więcej szklanka wody.