Zbadano białko zarządzające obroną przed stresem oksydacyjnym

6 kwietnia 2012, 19:48

Naukowcy z Uniwersytetu Południowej Kalifornii badali białko Nrf2, które chroni m.in. komórki nowotworowe przed stresem oksydacyjnym wywoływanym przez radio- czy chemioterapię.



Syrop klonowy - nowy superpokarm?

4 kwietnia 2011, 10:17

Duma Kanadyjczyków, syrop klonowy, dołączy prawdopodobnie do grupy tzw. superpokarmów. Naukowcy z University of Rhode Island (URI) zidentyfikowali w nim 54 substancje, dwukrotnie więcej niż wcześniej wspominano, a wiele z nich wykazuje właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe. Okazało się, że część tych związków wpływa na enzymy istotne dla kontrolowania cukrzycy typu 2.


Herbata opóźnia starzenie się komórek

3 września 2009, 21:14

Komórki osób regularnie pijących herbatę są pod względem biologicznym wyraźnie młodsze od tych pobranych od osób przyjmujących inne napoje - donoszą naukowcy z Uniwersytetu Hongkońskiego. Zdaniem autorów, o świetnej kondycji miłośników herbaty świadczy bardzo niski stopień uszkodzeń specyficznych odcinków DNA.


Antymiażdżycowy koktajl z granatów i daktyli

7 kwietnia 2015, 13:06

Koktajl z granatów i daktyli zmniejsza ryzyko miażdżycy - twierdzi zespół prof. Michaela Avirama z Rambam Medical Center w Hajfie.


Orzechy włoskie zawierają najwięcej przeciwutleniaczy

28 marca 2011, 09:41

Dr Joe Vinson z Uniwersytetu w Scranton analizował zawartość przeciwutleniaczy w różnych rodzajach orzechów. Stwierdził, że garść orzechów włoskich zawiera ich 2-krotnie więcej niż podobnej wielkości porcja innych popularnych orzechów, np. pistacji, migdałów czy orzechów ziemnych.


Sklep ze słodyczami

Chcesz żyć dłużej, unikaj słodyczy i witamin

3 października 2007, 10:33

Niemieccy naukowcy twierdzą, że można wydłużyć życie, zarzucając jedzenie słodyczy i unikając pewnych witamin.


Suplementacja przeciwutleniaczami ma nikły wpływ na zakwasy

20 grudnia 2017, 06:08

Zażywanie przeciwutleniaczy, by zmniejszyć bolesność mięśni po ćwiczeniach, nie daje prawie żadnego efektu.


Zdrowe wolne rodniki?

12 maja 2009, 11:23

Sądząc, że wolne rodniki przyczyniają się do procesów starzenia, większość z nas stara się je jakoś wyeliminować, np. zażywając suplementy z witaminami C i E. Okazuje się jednak, że ich przyjmowanie zmniejsza korzystne efekty aktywności fizycznej (Proceedings of the National Academy of Sciences).


Tłuszcze w żołądku przeszkadzają przeciwutleniaczom

2 kwietnia 2007, 11:17

Badacze z University of Glasgow odkryli, że w obecności tłuszczów w żołądku zmniejsza się działanie ochronne przeciwutleniaczy, np. witaminy C. Gdy lipidów jest mniej, antyoksydanty skuteczniej hamują powstawanie potencjalnie rakotwórczych substancji.


Ze śmietnika do nanotechnologii

20 czerwca 2012, 06:17

Skórka granatowca właściwego (Punica granatum) okazuje się dobrym czynnikiem redukującym w reakcji uzyskiwania srebrnych nanocząstek (AgNPs). Dotąd była wyrzucana jako odpad po produkcji bogatego w przeciwutleniacze soku.