![](/media/lib/176/n-smog-w-pekinie-15a9ca3bd6cc012ff2bf0169d7b7e16e.jpg)
Pekin znacząco obniża zużycie węgla
7 lutego 2017, 12:12Władze duszonego smogiem Pekinu zapowiedziały podjęcie w bieżącym roku nadzwyczajnych kroków mających na celu walkę z zanieczyszczeniem powietrza. Jednym z takich działań jest kolejne już zmniejszenie zużycia węgla. Tym razem ma ono spaść w ciągu roku aż o 30%.
![](/media/lib/297/n-grupa-713e8060210b6729d9d5d359cbda7e83.jpg)
Odkryto nową grupę wspólnie poruszających się gwiazd
10 stycznia 2018, 11:18Niemiecko-węgierski zespół astronomów odkrył nieznaną dotychczas grupę wspólnie poruszających się młodych gwiazd. Znaleziono ją w podgrupie Górny Centaur-Wilk wchodzącej w skład asocjacji Skorpiona-Centaura.
![](/media/lib/336/n-krag-444a9551c84dd1cbb1edbe890b428ce7.jpg)
USA: na rzece Presumpscot powstał gigantyczny krąg lodowy
16 stycznia 2019, 13:07Na rzece Presumpscot w stanie Maine powstał olbrzymi obracający się krąg lodowy. Jak można się dowiedzieć z profilu miasta Westbrook na Facebooku, jego średnica sięga ok. 91 m.
![](/media/lib/382/n-modemk-53f03da8a33815c87f26fa1d1c28aecd.jpg)
W modemach kablowych używanych przez dostawców internetu znajduje się groźna dziura
14 stycznia 2020, 09:25W wielu modelach modemów kablowych wykorzystywanych przez dostawców internetu (ISP) znajduje się krytyczny błąd, który daje napastnikom pełny dostęp do zaatakowanego urządzenia. O istnieniu dziury CVE-2019-19494 poinformowali badacze z firmy Lyrebirds. Występuje ona m.in. w urządzeniach firm takich jak Arris, COMPAL, Netgear, Sagemcom czy Technicolor.
![](/media/lib/416/n-superkamera-1ee2aeb143ee469983155aba618a9bc0.jpg)
Zajrzeć w zwierciadło
14 sierpnia 2020, 05:56Jeśli oczy są zwierciadłem duszy, to dzięki przeziernym rogówkom możemy w głąb tej duszy zajrzeć. A dzięki pracy naukowców z IChF PAN możemy zajrzeć w głąb samej rogówki. I to bez jej dotykania! Wszystko dzięki wprowadzeniu innowacyjnej metody holograficznej tomografii optycznej. Pacjent nie zdąży nawet mrugnąć, a jego rogówka już jest zobrazowana i to z dokładnością pozwalającą oglądać nawet pojedyncze komórki.
![](/media/lib/475/n-nadprzew-faac2501eb5dd83684cb99e07e86bafe.jpg)
Elektronowe czworaczki – nowy stan materii
19 października 2021, 13:41Podstawą nadprzewodnictwa jest łączenie się elektronów w pary. Rodzi się jednak pytanie, czy mogą wobec tego łączyć się też w czwórki. Profesor Egor Babaev przez niemal 20 lat szukał sposobu ma tworzenie nowego stanu materii, elektronowych czworaczków. Teraz w końcu mu się udało.
![](/media/lib/552/n-ziemia-e5cc2a97d608b77876cbfa3ccdbf878b.jpg)
Ludzkość wpływa na... ruch obrotowy Ziemi
19 czerwca 2023, 06:17W latach 1993–2010 ludzie wypompowali tak olbrzymią ilość wód podziemnych, że doprowadziło to do... przesunięcia osi Ziemi i biegunów o niemal 80 centymetrów. Spowodowane działalnością człowieka zmiany w nachyleniu osi planety są takie, jak zmiany spowodowane w tym samym czasie przez topnienie lodów Grenlandii.
![© Kprateek88](/media/lib/5/1176027382_583694-9f798dcb3ab8a60521b8497a8654366e.jpeg)
Komórki i lodówki na celowniku cyberprzestępców
8 kwietnia 2007, 10:08Firma Juniper Networks informuje o nowym typie ataku, który jest skierowany przeciwko systemom wbudowanym, a więc ruterom, telefonom komórkowym czy... kuchenkom mikrofalowym. Atak możliwy jest dzięki lukom w procesorach ARM i XScale, które są powszechnie wykorzystywane w takich urządzeniach.
![](/media/lib/17/1194085504_875396-becc5c87590831fc24a3aa3efd87d61e.jpeg)
Składany samochód
2 listopada 2007, 15:59W ramach Massachusetts Institute of Technology działa grupa badawcza Smart Cities. Obecnie pracuje ona m.in. nad niewielkimi tanimi samochodami elektrycznymi, które mają szansę zrewolucjonizować ruch w miastach.
![](/media/lib/26/1208945810_017979-f6dcb84585b2795e16aea6bc7e503ed7.jpeg)
Chemia za barem
23 kwietnia 2008, 10:07Choć większość ludzi nie zwraca na to uwagi, gotowanie również jest chemią, tyle że praktyczną. Często właśnie skład chemiczny decyduje o tym, jakie składniki do siebie pasują, a jakie nie. To dlatego np. bazylia "lubi się" z pomidorami. Grupą zawodową, która ostatnio bardzo się udziela w zakresie gastronomii molekularnej, są barmani. Dążąc do przygotowania jak najlepszych koktajli, wykorzystują ciekły azot, alginiany i chlorki. Dzięki temu uzyskują m.in. pianki marshmallow z whisky.