Wyjątkowy stetoskop
1 grudnia 2006, 14:48Nowoczesny stetoskop, opracowany przez Adrianusa Houtsmę i jego zespół z U.S. Army Aeromedical Research Laboratory w Fort Rucker, może pracować w szczególnie trudnych warunkach. Nowe urządzenie jest wyjątkowo odporne na zakłócenia i ma umożliwić lekarzowi zbadanie chorego na polu bitwy, podczas lotu śmigłowcem czy przy ruchliwej autostradzie.

Nieswoiste zapalenie jelit zwiększa ryzyko zawału
2 marca 2018, 11:41Analiza danych medycznych dużej grupy pacjentów wykazała, że ludzie z nieswoistym zapaleniem jelit (ang. inflammatory bowel disease, IBD) znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka zawału (nie mają przy tym znaczenia tradycyjne czynniki ryzyka chorób serca, takie jak poziom cholesterolu, nadciśnienie czy palenie). Najbardziej zagrożone są osoby w wieku 18-24 lat.
Rewolucyjny inhalator pomoże WHO
26 grudnia 2006, 12:14Światowa Organizacja Zdrowia nie od dzisiaj boryka się z problemem efektywności prowadzonych przez siebie programów pomocowych. Przykładem może tu być światowy program szczepień ochronnych.

Odkryto setki wielkich bakteriofagów. Zacierają one granice pomiędzy wirusami a organizmami żywymi
15 lutego 2020, 10:59Naukowcy odkryli setki gigantycznych bakteriofagów, wirusów zabijających bakterie. Okazało się, że mają one cechy przynależne żywym organizmom, co zaciera granicę pomiędzy mikroorganizmami a wirusami. Ich rozmiary i złożoność budowy dorównują strukturom, które bezspornie uznajemy za żywe

Elektroniczne podręczniki jak świeże bułeczki
23 stycznia 2012, 17:21Analitycy uważają, że w ciągu pierwszych trzech dni istnienia iBookstore Apple sprzedało 350 000 podręczników w wersji elektronicznej. Podręczniki m.in. takich gigantów McGraw-Hill czy Pearson, dają uczniom i studentom znacznie większe możliwości niż tradycyjne wersje papierowe.
Przełom w produkcji baterii?
22 listopada 2006, 14:11Firma mPhase Technologies zapowiada przełom w produkcji baterii. Przedsiębiorstwo, wspólnie z Bell Laboratories, już od jakiegoś czasu pracuje nad wykorzystaniem nanotechnologii do tworzenia baterii.

Dostrajające logo
1 kwietnia 2008, 11:22Profesorowie Gavan Fitzsimons, Tanya Chartrand oraz Gráinne Fitzsimons (Duke University i University of Waterloo) zaprezentowali, że krótka ekspozycja dobrze wszystkim znanych marek, a konkretnie ich logo, wyzwala w badanych zachowania odzwierciedlające kojarzone z nimi cechy.

Żarówczana rewolucja
1 czerwca 2009, 15:19Naukowcy z University of Rochester informują, że dzięki wykorzystaniu lasera w procesie produkcyjnym, tradycyjne żarówki mogą dawać światło tak jasne, jakby zużywały 100 watów mocy, zużywając w rzeczywistości mniej niż 60 watów. Żarówki są przy tym tańsze niż świetlówki, a ich światło jest znacznie bardziej przyjemne dla oka.

Programowe ulepszanie żywności
28 października 2010, 15:43Obecność komputerów w każdej dziedzinie życia nie powinna już zaskakiwać, ale w technologii żywności? Specjalne oprogramowanie TagFinder pomoże firmie Metabolomic Discoveries GmbH ulepszać produkty żywnościowe.

Nanocząsteczkowy adjuwant dociera do węzłów chłonnych
23 stycznia 2012, 08:32Naukowcy z Centrum Medycznego Duke University opracowali syntetyczne nanocząstki, które trafiając do węzłów chłonnych, znacząco wzmacniają reakcję na szczepionki (Nature Materials).
« poprzednia strona następna strona » 1 2 3 4 5 6 7 8 …