Pierwszy dowód na istnienie mikrobiomu oka

12 lipca 2017, 11:32

Przez działający przeciwbakteryjnie film łzowy powierzchnia oka ssaków jest bardzo nieprzyjaznym dla mikroorganizmów środowiskiem. Okazuje się jednak, że istnieje bakteria, która tu stale występuje, można więc mówić o mikrobiomie oka.



Bez witaminy C nie urosną

25 września 2007, 09:40

Witamina C pomaga nie tylko nam, ludziom, jest także niezbędna dla wzrostu roślin. Do takich wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu w Exeter (Wielka Brytania) i Shimane University (Japonia).


Przypadkowo odkryto przejściowy rodzaj embrionalnych komórek macierzystych

17 kwietnia 2015, 12:15

Próbując wyhodować komórki łożyska, by lepiej zrozumieć stan przedrzucawkowy, naukowcy z Uniwersytetu Missouri odkryli nowy rodzaj ludzkich embrionalnych komórek macierzystych.


Wyhodowali jajo od podstaw

9 lutego 2018, 13:10

Po raz pierwszy z wyekstrahowanych z tkanki jajników komórek na bardzo wczesnym etapie rozwoju udało się wyhodować gotowe do zapłodnienia ludzkie jaja.


Neurony w korze mózgowej myszylicencja: Creative Commons

Wyhodowano neurony z komórek skóry

23 lutego 2007, 11:54

Naukowcy z Wydziału Medycyny kanadyjskiego Université Laval wyhodowali neurony z komórek macierzystych skóry dorosłego człowieka. Profesor François Berthod twierdzi, że po raz pierwszy udało się osiągnąć taki stan zróżnicowania. Wyniki jego zespołu mogą zrewolucjonizować metody leczenia chorób neurodegeneracyjnych, np. parkinsonizmu (Journal of Cellular Physiology).


Pamięć podtypu komórek macierzystych pomoże w leczeniu cukrzycy

14 lipca 2011, 13:37

Prof. Shimon Efrat z Uniwersytetu w Tel Awiwie odkrył, że w leczeniu cukrzycy typu 1. można wykorzystać pamięć indukowanych pluripotencjalnych komórek macierzystych (ang. induced pluripotent stem cells, iPSC). Okazuje się, że do pewnego stopnia "wiedzą" one, czym były i jak działały dorosłe komórki somatyczne, z których je pozyskano


Jak smakują i pachną prażone owady? Studenci z UPWr badają jedzenie przyszłości

2 sierpnia 2021, 11:31

Studenci z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu (UPWr) zbadają zapach i wartość odżywczą owadów po obróbce termicznej. Ich celem jest wskazanie tych, które są pożywne i dodatkowo dobrze pachną. Ważnym elementem projektu ma być wyznaczenie optymalnej temperatury prażenia owadów. Opiekunką grupy jest dr Anna Żołnierczyk, która owadami jako pokarmem przyszłości zajmuje się od 6 lat.


Drukarka do... komórek

26 października 2008, 23:47

Japoński naukowiec pracuje nad udoskonaleniem interesującej maszyny. Przypomina ona zwykłą drukarkę atramentową, lecz zamiast atramentu, "pluje"... komórkami.


Stworzyli tysiące szczepów, by znaleźć jeden chodzący do tyłu

7 kwietnia 2014, 10:57

Choć chodzenie do tyłu może się wydawać proste, dotąd naukowcy nie wiedzieli, jak układ nerwowy kontroluje to zachowanie. Teraz jednak biologom udało się wyhodować muszki owocowe zdolne do "księżycowego chodu" w stylu Michaela Jacksona. Ich raport na ten temat ukazał się w piśmie Science.


Baterie słoneczne

Przełom w technologii ogniw słonecznych

25 czerwca 2010, 11:29

Darmowa energia to świetna rzecz, żeby tylko aż tyle nie kosztowała - można tak powiedzieć o ogniwach słonecznych. Mimo dekad rozwoju wciąż są zbyt drogie i za mało wydajne dla powszechnych zastosowań. Rozwiązanie obu tych problemów obiecuje profesor John Rogers i firma Semprius.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy