![](/media/lib/104/n-gabka-c0b5f3e56013cd67548b04877d6dbe4a.jpg)
Nanogąbka odfiltruje konkretne zanieczyszczenia
23 stycznia 2013, 07:20Naukowcy z Monash University opracowali nowy porowaty materiał metaloorganiczny (ang. Metal Organic Framework, MOF), dzięki któremu można odfiltrowywać z wody herbicyd. Zespół uważa, że wynalazek sprawdziłby się również jako element urządzenia do wykrywania konkretnych zanieczyszczeń.
![](/media/lib/225/n-windakosmiczna-9c2f987a6f5ec4a0cdea6df4c0a65ca1.jpg)
Opatentowali kosmiczną windę
17 sierpnia 2015, 11:42Kanadyjska firma Thoth Technology uzyskała w USA patent na kosmiczną windę. Patent opisuje wieżę o wysokości 20 kilometrów, która ma służyć do wysyłania w przestrzeń kosmiczną ludzi i ładunków
![](/media/lib/348/n-torebkahalu-2c6aff098c0bb9fea9a41f54be860c05.jpg)
Rekordowa liczba substancji psychoaktywnych na pojedynczym stanowisku archeologicznym
7 maja 2019, 12:19Przed tysiącem lat rdzenni mieszkańcy Ameryki Południowej używali roślin psychotropowych, i to prawdopodobnie wielu jednocześnie, do wywołania halucynacji i uzyskania odmiennych stanów świadomości.
![](/media/lib/551/n-membrana1-c3fb60c1c1e47969006162a7234bb63c.jpg)
Wynalazek z AGH. Membrana ze skrobi może być opakowaniem i opatrunkiem
5 czerwca 2023, 07:54Skrobia jest powszechnie stosowana w przemyśle spożywczym, kosmetycznym czy włókienniczym. Używa się jej również w przemyśle farmaceutycznym, gdzie pełni m.in. rolę wypełniacza. Ewa Sroczyk, doktorantka z AGH ma jeszcze inny pomysł na skrobię kukurydzianą. Uczona stworzyła kurczliwą membranę i bada, czy sprawdzi się ona jako opatrunek oraz opakowanie w przemyśle spożywczym.
Czekolada odporna na upały
16 lipca 2006, 13:41Czekolada nie jest popularnym produktem w tropikach, mimo że wiele krajów tej strefy klimatycznej to najwięksi producenci kakao na świecie. Powód jest prosty: zbyt wysokie temperatury, które zmieniają tabliczki w bezkształtną brązową masę.
![Filiżanka gorącej czekolady](/media/lib/16/1192272159_644245-27aefc2d2cf666c45924e86bc1305226.jpeg)
Pożądanie z głębi trzewi
13 października 2007, 10:38Jedni mogą żyć bez czekolady, inni nie. Prowadzono już badania mózgu, które wykazały, że u tych drugich występuje dużo silniejsza reakcja na wynalazek Azteków. Teraz naukowcy ze Szwajcarii stwierdzili, że flora bakteryjna jelit czekoladoholików różni się od tego, co można znaleźć w przewodzie pokarmowym reszty ludzi.
![](/media/lib/37/odprawa-cea4c7fa9a3fa57d8a1076b8053bdf06.jpg)
Fotomłot na przemytników
6 października 2008, 10:24Przy odprawie przemytników kontrolują ludzie, psy i skanery bagażu. Teraz będzie im jeszcze trudniej, ponieważ do gry wkracza elektroniczny wykrywacz winy w wyrazie twarzy. System komputerowy będzie analizował ruchy oczu, zmiany w wielkości źrenicy, a także w przepływie krwi oraz temperaturze.
![](/media/lib/47/heksaarylobiimidazol-af817a9851249b2119630ead3be03ac6.jpg)
Lepsze od kameleona
28 kwietnia 2009, 08:31Japończycy opracowali materiał, który pod wpływem promieniowania ultrafioletowego błyskawicznie przekształca się z przezroczystego w ciemnoniebieski, a gdy źródło UV zostanie wyłączone, zmiana barwy w drugą stronę zachodzi równie szybko. Wynalazek zostanie najprawdopodobniej wykorzystany w optycznych nośnikach pamięci oraz w okularach przeciwsłonecznych.
![](/media/lib/8/1179216902_361960-4879f634a151e35f273dfee349ed05ff.jpeg)
Nadchodzą nowe, lepsze e-papierosy?
1 marca 2010, 01:12Metoda opracowana przez badacza z Duke University może znacząco poprawić skuteczność e-papierosów.
![](/media/lib/71/kobieta-w-nadmuchanym-kasku-2926c24a4046438a879c01decf4d4a8a.jpg)
Poduszka powietrzna dla rowerzysty
25 października 2010, 11:45Szwedki Anna Haupt i Terese Alstin opracowały kask rowerowy Hövding (Wódz), który w zasadzie jest raczej odpowiednikiem samochodowej poduszki powietrznej. Zabezpieczenie zakłada się na szyję. Jeśli nie dochodzi do kolizji, cyklista musi się po prostu przyzwyczaić do dodatkowego kołnierzyka. Gdy jednak zderzy się z czymś lub przewróci, wokół jego głowy nadmucha się ochronny kaptur.