![](/media/lib/29/fchv-ca1254308816b5aaf599cc8ca0135e14.jpg)
Wodorowe krakersy
6 września 2010, 10:30Napędzanie samochodów wodorem to bardzo pociągające idea, która jest niezwykle trudna w realizacji. Wodór jest bowiem bardzo trudno przechowywać i nikt dotychczas nie potrafi skonstruować samochodowego zbiornika, który będzie prosty i bezpieczny w eksploatacji,a jednocześnie zabierze ilość paliwa wystarczającą do przejechania kilkuset kilometrów.
![Torebka herbaty](/media/lib/68/tea-bag-65e1b4b51b1501fdde45cbb20dce2b08.jpg)
Saszetka zamiast stacji uzdatniania
18 sierpnia 2010, 16:43Brak wody pitnej to problem wielu rejonów świata a większość z nich jest zbyt biedna, żeby w pełni rozwiązać ten problem. Wynalazek południowoafrykańskich naukowców - saszetka wielkości torebki herbaty - ma umożliwić uzdatnienie nawet bardzo brudnej wody tanio i skutecznie.
![](/media/lib/65/maziaje-29fd964b421feecee3cb63237ae842b1.jpg)
Hydrożelowe implanty dla cukrzyków
9 sierpnia 2010, 12:12Diabetycy dysponują coraz bardziej rozbudowanym wachlarzem metod kontrolowania swojej choroby. Ostatnio badacze z Uniwersytetu Tokijskiego i BEANS Research Institute opracowali wszczepialne monitory fluorescencyjne, które reagują na stężenie glukozy we krwi. Od tego zależy intensywność świecenia hydrożelowych Fasolek Życia (Life Beans).
![Yuvan Goren i spektroskop](/media/lib/67/goren-spectr-9c788964fc26929f5a0fdc67c3cd3b66.jpg)
Archeologia śledcza: dawna korespondencja
8 sierpnia 2010, 10:33Dla historyków, analizujących dawne listy, ważna jest wiedza o nadawcy i odbiorcy. Czasem z samego listu trudno orzec, kto jest nadawcą, im głębiej sięgamy w przeszłość, tym jest to trudniejsze. A już zwłaszcza w przypadku glinianych tabliczek sprzed trzech i pół tysiąca lat.
![Mikroskop Global Focus](/media/lib/67/global_focus_rice_cleaned-eec2295aeed63eaa06213a25a9b3c6d4.jpg)
Mikroskop za 240$ zamiast za 40000$
5 sierpnia 2010, 20:32Gruźlica, w krajach rozwiniętych niemal zapomniana, w ubogich rejonach świata wciąż zabija około 1,3 miliona osób rocznie. Wszystko przez brak środków finansowych na leczenie i diagnostykę. Kwestia diagnostyki być może niedługo znacznie się poprawi.
![](/media/lib/67/lcl-9084d52ee913dafd48485fb0f6e1754c.jpg)
Antylaser — to nie żart
3 sierpnia 2010, 20:55W tym roku mija pół wieku od skonstruowania pierwszego działającego lasera. Zespół inżynierów Uniwersytetu w Yale uczcił rocznicę w zaskakujący sposób: opublikował pomysł zbudowania... antylasera.
![](/media/lib/38/niebieskie-swiatlo-3e448ebaaf371a3e2f576b8997b3266c.jpg)
Błona kontrolowana światłem
2 sierpnia 2010, 11:05Badacze z Laboratorium Energetyki Laserowej Univeristy of Rochester opracowali błonę, która nie przepuszcza gazu, gdy na jej powierzchnię rzutowane jest światło ultrafioletowe, i uwalnia go, kiedy barwa, czyli długość fali, ulega zmianie (w tym przypadku na promieniowanie fioletowe).
![Malowidło Majów](/media/lib/67/azulm6-fea7baa08e004068d3f8163a4d4acc01.jpg)
Farba na tysiąclecia
31 lipca 2010, 15:36Przy całej naszej rozwiniętej technologii wiele możemy się nauczyć, podglądając dawne technologie. Na przykład: współczesne farby nie mogą się równać z błękitnym barwnikiem Majów, który nie blaknie przez tysiąclecia. Jaki oni to robili?
![Woda i lód](/media/lib/65/ice-and-water-aed36cb248ac338f6bb83a41a524c313.jpg)
Jak stworzyć ciepły lód
28 lipca 2010, 15:50Czy woda może zamarznąć w temperaturze pokojowej? Osoby obeznane z fizyką powiedzą, że tak: przy odpowiednim ciśnieniu. A przy ciśnieniu atmosferycznym? Dotychczas dopuszczano taką możliwość jedynie teoretycznie, ale teraz teoria może zmienić się w praktykę.
![](/media/lib/65/device_levitating-milk_internal-reference-82a7c50da5797000cf653e743f9cf01e.jpg)
Maglev w wersji spożywczej
24 czerwca 2010, 08:42Naukowcy znaleźli nowe zastosowanie dla lewitacji magnetycznej, zjawiska dobrze znanego konstruktorom i pasażerom kolei Maglev, gdzie tradycyjne tory zostały zastąpione układem elektromagnesów. Teraz przyszła kolej na czujniki do analizowania zawartości soli w wodzie bądź tłuszczu w pokarmach i napojach, m.in. serze, wodzie czy mleku (Journal of Agricultural and Food Chemistry).