![](/media/lib/94/n-1190802529_616172-eed6fd8ed5b143af340299c9cd4370d3.jpeg)
Związki zaburzeń odżywiania z pewnym białkiem bakteryjnym
8 października 2014, 10:20Badania naukowców z INSERM-u sugerują, że źródłem zaburzeń odżywiania może być białko ClpB, wytwarzane przez pewne bakterie naturalnej mikroflory jelitowej, np. pałeczki okrężnicy (Escherichia coli). Przez podobieństwa w budowie produkowane przeciwko niemu przeciwciała reagują z hormonem sytości melanotropiną.
![](/media/lib/205/n-toksyczny-24185bc0e275442821d96e46b0697da7.jpg)
Zidentyfikowano kolejne kancerogeny
6 października 2014, 11:35Do listy kancerogenów prowadzonej przez amerykański Departament Zdrowia dodano cztery nowe substancje. To związki chemiczne używane w przemyśle.
![](/media/lib/121/n-komorki-7f45b60015b90dd42e3bae2617a61193.jpg)
Nowy młot na stres oksydacyjny
2 października 2014, 11:31Naukowcy odkryli cząsteczkę zwalczającą stres oksydacyjny (zaburzenie równowagi między reaktywnymi formami tlenu a wydajnością systemów przeciwutleniających).
![](/media/lib/111/n-winogrona-7b9ca9dada895ab2899ad5b9316fc00d.jpg)
Przeciwtrądzikowy resweratrol
1 października 2014, 11:07Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles (UCLA) odkryli, że resweratrol może hamować wzrost wywołujących trądzik bakterii Propionibacterium acnes.
![](/media/lib/205/n-komorki-nowotworowe-47d788f596e448f393cc5d59ac7f644e.jpg)
Sygnał komunikacyjny bakterii może zahamować rozprzestrzenianie komórek nowotworowych
25 września 2014, 11:19Wykorzystując system komunikacji bakterii, można zapobiec rozprzestrzenianiu się komórek nowotworowych.
![](/media/lib/205/n-zolnierz-pilnuje-upraw-56545f867fc4abd6f6ede74be7dfb579.jpg)
Termity już 30 mln lat temu wyewoluowały złożone bioreaktory
24 września 2014, 12:33Doprowadzenie do kompletnego rozkładu biomasy roślinnej w przemysłowych reaktorach to nadal złożone wyzwanie, tymczasem okazuje się, że uprawiające grzyby termity rozwiązały ten problem ponad 30 mln lat temu.
![](/media/lib/143/n-otyly-c3b4d492976cea39a187540d72ee4afb.jpg)
Przez dekadę obwód pasa Amerykanów wzrósł o 3 cm
17 września 2014, 09:28Między 1999 a 2012 r. obwód pasa przeciętnego Amerykanina w wieku ponad 20 lat wzrósł o ok. 3 cm. Stało się tak, choć wcześniejsze badania Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom (US Centers for Disease Control and Prevention; CDC), które opierały się na tej samej bazie danych, wykazały, że w latach 2003-2012 wskaźniki otyłości definiowanej za pomocą wskaźnika masy ciała (BMI) nie zmieniły się w znaczącym stopniu.
Znaleziono najstarsze dowody na produkcję alkoholu w Mezoameryce
17 września 2014, 06:31Międzynarodowy zespół znalazł dowody na to, że lud zamieszkujący Teotihuacán wytwarzał niskoprocentowy alkohol pulque już w 200-550 r. n.e. Archeolodzy przeprowadzili na próbkach ceramiki z różnych stanowisk chromatografię gazową i odkryli związki z błon komórkowych bakterii przeprowadzających fermentację alkoholową.
![](/media/lib/204/n-ryba-68671487b3b8db921b32a0001541d61a.jpg)
Jedzenie ryb chroni kobiety przed utratą słuchu
11 września 2014, 09:38Naukowcy z Brigham and Women's Hospital (BWH) zauważyli, że jedzenie 2 lub więcej porcji ryb tygodniowo wiąże się ze spadkiem ryzyka utraty słuchu u kobiet.
![](/media/lib/150/n-hamburger-22a8ce1bcea8ab42ccd82d8fb8d64307.jpg)
Jedzenie jest uzależniające, ale cukier czy tłuszcz nie są jak kokaina lub heroina
10 września 2014, 08:53Ludzie mogą być uzależnieni od jedzenia jako takiego, ale nie od specyficznych pokarmów, takich jak produkty bogate w cukier bądź tłuszcz.