Osoby, które spożywają niskotłuszczowy nabiał, są mniej podatne na depresję

20 kwietnia 2017, 12:52

Ludzie, którzy spożywają niskotłuszczowe mleko i jogurt, rzadziej miewają depresję.


Przeciwzapalne kannabinoidy na choroby skóry

19 kwietnia 2017, 14:41

Analizując literaturę przedmiotu, badacze z Kampusu Medycznego University of Colorado Anschutz ustalili, że farmaceutyki zawierające kannabinoidy mogą być skuteczne przeciwko egzemie (wypryskowi kontaktowemu), łuszczycy czy atopowemu zapaleniu skóry (AZS).


Prądem przyrządzone

19 kwietnia 2017, 07:16

Poszukując skutecznych metod utrwalania żywności, naukowcy zwracają się ku pulsacyjnemu polu elektrycznemu i ultradźwiękom. Zastosowanie odpowiednich parametrów pozwala zabić bakterie, a jednocześnie wydajniej tłoczyć soki z wyższą zawartością prozdrowotnych polifenoli czy uzyskiwać frytki chłonące mniej tłuszczu.


Trenować na czczo czy po posiłku - oto jest pytanie (już ze znaną odpowiedzią)

18 kwietnia 2017, 12:25

Naukowcy z Uniwersytetu w Bath jako pierwsi sprawdzali, jak jedzenie lub post przed treningiem wpływają na ekspresję genów w tkance tłuszczowej w reakcji na ćwiczenia.


Otyłość i niedowaga zwiększają ryzyko migreny

14 kwietnia 2017, 12:53

Zarówno otyłość, jak i niedowaga wiążą się z podwyższonym ryzykiem migreny.


Tak samo, ale z innego powodu

13 kwietnia 2017, 12:15

Zaskakujące odkrycie zespołu prof. Marisy Roberto z Instytutu Badawczego Ellen Scripps może doprowadzić do powstania spersonalizowanych metod leczenia alkoholizmu.


Na dłoniach dzieci znajdują się często znaczące ilości nikotyny

7 kwietnia 2017, 13:31

Przez kontakt z obiektami i powierzchniami skażonymi resztkami dymu papierosowego na dziecięcych dłoniach mogą się znajdować znaczące ilości nikotyny. Dzieje się tak nawet wtedy, gdy nikt aktywnie przy nich nie pali.


Korzystny wpływ psa na mikrobiom dzieci

7 kwietnia 2017, 12:49

Badania naukowców z Uniwersytetu Alberty wykazały, że w mikrobiomie jelitowym dzieci z rodzin ze zwierzętami (70% stanowiły psy) występuje więcej bakterii Ruminococcus i Oscillospira, które zmniejszają ryzyko alergii i otyłości.


Klucz do obniżenia ciśnienia - wyższe spożycie potasu

6 kwietnia 2017, 18:13

Spożywanie produktów bogatych w potas (K), takich jak bataty, awokado, szpinak czy banany, może być kluczem do obniżenia ciśnienia - twierdzi dr Alicia McDonough, neurobiolog z Uniwersytetu Południowej Kalifornii.


Czy się ją kocha, czy nienawidzi, Marmite wpływa na działanie mózgu

5 kwietnia 2017, 12:46

Marmite, smarowidło do chleba będące wyciągiem drożdżowym powstającym jako produkt uboczny przy warzeniu piwa, okazuje się produktem sprzyjającym zdrowiu mózgu. Wg psychologów z Uniwersytetu Yorku, jego codzienne spożycie wydaje się zwiększać poziom pewnego neuroprzekaźnika - kwasu γ-aminomasłowego (GABA). Przyczyną może być wysoka zawartość witaminy B12.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy