
Mikrobiom z koszem
12 stycznia 2017, 12:50Za pomocą rentgenografii strukturalnej zobrazowano 2-elementowy kompleks, który umożliwia wielu bakteriom mikrobiomu jelitowego wychwytywanie składników odżywczych. Wg naukowców z Uniwersytetu w Newcastle, przypomina on pedałowy kosz na śmieci.

Nie taki wyrostek niepotrzebny
11 stycznia 2017, 12:19Uważany kiedyś za narząd szczątkowy wyrostek robaczkowy (uwypuklenie jelita ślepego) spełnia ważną rolę - stanowi rezerwuar dobroczynnych bakterii.

Orzechy należy podawać już kilkumiesięcznym dzieciom
9 stycznia 2017, 14:40Amerykański Narodowy Instytut Alergii i Chorób Zakaźnych (NIAID) wydał nowe zalecenia dotyczące alergii pokarmowych. Znalazły się tam porady, które całkowicie przeczą dotychczasowemu stanowisku ekspertów. NIAID wzywa rodziców, by podawali orzechy już 4-miesięcznym dzieciom

Długotrwały wpływ diety śródziemnomorskiej na mózg
9 stycznia 2017, 12:54Starsi ludzie, którzy przestrzegają diety śródziemnomorskiej, zachowują większą objętość mózgu niż seniorzy podchodzący do diety mniej restrykcyjnie.

Od niedoboru głowa boli
5 stycznia 2017, 12:32Niedobór witaminy D może zwiększać ryzyko chronicznego bólu głowy.

Odsetek cesarskich cięć w Chinach niższy, niż sądziła WHO
4 stycznia 2017, 14:38Najnowsze badania pokazują, że wskaźnik cesarskich cięć jest w Chinach niższy, niż przed paroma laty alarmowała Światowa Organizacja Zdrowia (WHO).

Otyli nie chcą się ruszać?
4 stycznia 2017, 12:54Otyłe myszy mogą się poruszać, ale tego nie robią. Alexxai Kravitz z amerykańskich Narodowych Instytutów Zdrowia (NIH), który prowadził badania na tych zwierzętach stwierdził, że nie tyle zwiększona waga upośledza naszą zdolność do poruszania się, ale zachodzące po przytyciu zmiany w mózgu powodują, że nie chcemy się ruszać.

Suplementy z omega-3 zmniejszają ryzyko dziecięcej astmy
2 stycznia 2017, 13:31Przyjmowanie w ciąży suplementów z kwasami omega-3 może niemal o 1/3 zmniejszyć ryzyko astmy u dziecka.

Australijski miód także ma właściwości medyczne
30 grudnia 2016, 13:13Australijski miód z roślin z rodzaju Leptospermum działa na bakterie co najmniej tak samo silnie jak nowozelandzki miód manuka. Wiadomo też, że ich profil chemiczny jest zasadniczo identyczny.

Przetworzone mięso prowadzi do pogorszenia objawów astmy?
21 grudnia 2016, 14:53Duże spożycie wędzonego i przetworzonego mięsa, np. szynki czy salami, wiąże się z pogorszeniem objawów astmy.