Ustalono pochodzenie pierwszych prionów
27 sierpnia 2009, 22:59Priony, białka uznawane za jedyny czynnik zakaźny pozbawiony materiału genetycznego, wciąż pozostają wielką zagadką dla nauki. Choć powstało kilka hipotez na temat możliwego pochodzenia tych patogenów, dotychczas brakowało dowodów na prawdziwość którejkolwiek z nich. Najnowsze badania, których wyniki opublikowano w czasopiśmie Neuron, rzucają nowe światło na proces powstawania prionów.
Przechwycili dziewicze powietrze znad Amazonki
21 września 2010, 08:16Pracując w odległych rejonach Niziny Amazonki na północ od Manaus, naukowcy wyizolowali wytworzone w ramach ekosystemu lasu deszczowego cząstki aerozolu atmosferycznego, które są stosunkowo wolne od wpływu człowieka. Studium opublikowano w piśmie Science.
Nowe karty graficzne dla AGP
8 października 2006, 07:23W ofercie Sapphire’a znalazły się dwie nowe karty graficzne dla złacza AGP. Jedna z nich korzysta z procesora Radeon X1650 Pro, a druga Radeon X1300XT.
Sztuka zadrukowywania kawy
26 sierpnia 2008, 12:06Dzięki Internetowi i szerokiej rzeszy miłośników kawy z pianką, Oleksiy Pikalo założył swoją własną firmę OnLatte, której celem jest produkcja i sprzedaż urządzeń, tworzących... rysunki na powierzchni filiżanki kawy.
Przestępcy ujawnili miliony haseł i kont pocztowych
11 września 2014, 09:45Na jednym z online'owych forów pojawiła się lista niemal 5 milionów adresów pocztowych z domeny gmail.com wraz z hasłami do nich. Jedna z firm zajmujących się bezpieczeństwem twierdzi, że dane są dość stare i nie pochodzą z włamania do sieci Google'a, ale z wielu włamań na różne witryny
Więcej dwutlenku węgla obniża wartości odżywcze zbóż
21 marca 2019, 12:23Naukowcy z Północnowschodniego Instytutu Geografii i Agroekologii Chińskiej Akademii Nauk przeprowadzili badania wpływu dwutlenku węgla na plony i jakość zbóż. Okazuje się, co potwierdzają wcześniejsze badania, że zwiększenie koncentracji CO2 w atmosferze do pewnego stopnia zwiększa plony, jednak prowadzi do spadku ilości składników odżywczych w roślinach.
Jogurt z wit. D zmniejsza ryzyko miażdżycy u cukrzyków
24 listopada 2011, 09:55Poza nadciśnieniem czy paleniem tytoniu, cukrzyca stanowi jeden z najważniejszych czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Okazuje się jednak, że regularne jedzenie jogurtów wzbogaconych witaminą D obniża u diabetyków poziom cholesterolu oraz biomarkerów dysfunkcji śródbłonka.
Kovio drukuje tranzystory
15 listopada 2007, 11:55Firma Kovio Inc. pokazała podczas konferencji Printed Electronics krzemowy atrament służący do drukowania układów elektronicznych. Substancję można wykorzystywać do produkcji TFT.
Legendarny miecz odnaleziony po 150 latach
15 września 2014, 09:39Eksperci potwierdzili autentyczność wyjątkowego miecza zaginionego od ponad 150 lat. Ich zdaniem miecz należy uznać za Skarb Narodowy. Takie wyróżnienie nadaje się najważniejszym japońskim zabytkom oraz osobom wyjątkowo istotnym dla kultury Kraju Kwitnścej Wiśni.
Nowotwory: butelka wina jak 5-10 papierosów
29 marca 2019, 11:51Szeroko znany jest związek pomiędzy paleniem papierosów a chorobami nowotworowymi. Jednak znacznie mniej znany jest związek pomiędzy umiarkowaną konsumpcją alkoholu a ryzykiem wystąpienia raka.