Możemy wyżywić kolejne miliardy ludzi
18 lipca 2014, 06:09Wyżywienie rosnącej liczby ludności bez zajmowania nowych terenów pod uprawę wydaje się zadaniem niemożliwym do wykonania. Jednak jak przekonują naukowcy z Institute of Environment na University of Minnesota, jeśli skupimy się na ulepszeniu systemu produkcji żywności, to będziemy mogli nie tylko wyżywić dodatkowe 3 miliardy ludzi, ale jednocześnie zmniejszyć niekorzystne oddziaływanie rolnictwa na środowisko.
Odkryto mózg najstarszych drapieżników
17 lipca 2014, 10:26W 2013 r. Peiyun Cong z Yunnan University odkrył w pobliżu Kunming niemal kompletną skamieniałość nowego przedstawiciela rodziny Anomalocarididae. U Lyrarapax unguispinus, bo o nim mowa, zachowały się ślady mięśni, układu pokarmowego i mózgu.
Odnaleziono ślady mechanizmu Higgsa
16 lipca 2014, 12:43Naukowcy pracujący przy eksperymencie ATLAS poinformowali o natrafieniu na pierwsze ślady procesu, który pozwoli na przetestowanie mechanizmu nadawania cząsteczkom masy przez bozon Higgsa. Proces taki ma miejsce rzadziej niż samo powstawanie bozonu Higgsa.
Mikroraptor z superdługimi piórami
16 lipca 2014, 10:09W prowincji Liaoning na północy Chin znaleziono świetnie zachowaną skamieniałość dinozaura z piórami, która może dużo wnieść do zrozumienia techniki lotu tych zwierząt.
Fotoniczny jednoatomowy ruter
14 lipca 2014, 16:38W izraelskim Instytucie Weizmanna zaprezentowano pierwszy fotoniczny ruter. To kwantowe urządzenie składające się z pojedynczego atomu, dzięki któremu za pomocą fotonu można kierować ruchem innego fotonu.
Gniazda z korkiem z martwych mrówek
14 lipca 2014, 12:09W lasach na południowym wschodzie Chin żyją błonkówki Deuteragenia ossarium, które chronią swoje młode, zatykając wejścia do gniazd ciałami martwych mrówek. Ukuta nazwa to skutek skojarzeń z ossuariami, jakie pojawiły się w głowie Michaela Staaba z Uniwersytetu we Fryburgu Bryzgowijskim.
Kwasy omega-3 pomagają przy zwyrodnieniu stawów
14 lipca 2014, 10:07Myszy z osteoartrozą, które jedzą kwasy tłuszczowe omega-3, mają zdrowsze stawy niż gryzonie z dietą obfitującą w kwasy nasycone i omega-6. Badania naukowców z Duke University sugerują, że nie tyle sama otyłość, co czynniki dietetyczne przyczyniają się do pogorszenia tej choroby.
Awokado wpływa na wchłanianie witaminy A
11 lipca 2014, 11:42Jedzenie świeżego awokado z sosem z pomarańczowych pomidorów lub surowymi marchewkami znacząco zwiększa wchłanianie prowitaminy A (alfa- i beta-karotenu). Sprzyja też przekształcaniu karotenów w aktywną formę witaminy A.
Rodzaj pokarmu wpływa na zegar biologiczny
11 lipca 2014, 10:58Za pomocą manipulowania składem posiłków można dostrajać zegar biologiczny.
Zarządzanie za pomocą zapachu
11 lipca 2014, 09:47Dzikie goryle nizinne (Gorilla gorilla gorilla) wykorzystują w komunikacji zapach.