Elektromodulacja nerwu zatokowego przywraca insulinowrażliwość i tolerancję glukozy
15 stycznia 2018, 12:33Podczas badań na szczurach elektryczna modulacja nerwu zatokowego, który łączy kłębek szyjny z mózgiem, odtwarzała insulinowrażliwość oraz homeostazę glukozy.
Odnowa męskości po niemęskim zadaniu
5 maja 2011, 10:50Psycholodzy z Uniwersytetu Południowej Florydy przeprowadzili serię eksperymentów, z których wynika, że po wykonaniu zadań kojarzonych z kobietami mężczyźni zachowują się bardziej agresywnie, by odbudować swoją zagrożoną męskość. Z dbałości o swoją samoocenę stają się bardziej macho.
Wycieczka ze spacerem w kosmos za 100 mln USD
2 lutego 2018, 11:15Rosja planuje zacząć oferować turystom spacery z Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (MSK).
Magnetyzm przeciwzawałowy
8 czerwca 2011, 08:20Zbyt gęsta krew może uszkodzić naczynia krwionośne i zwiększyć prawdopodobieństwo zawału. Prof. Rongjia Tao, fizyk z Temple University, zauważył jednak, że krew można rozrzedzić, poddając ją działaniu pola magnetycznego (Physical Review E).
Bez magnezu ani rusz...
27 lutego 2018, 06:09Przy niedostatecznych stężeniach magnezu witamina D nie może być metabolizowana.
Kask motocyklowy źle wpływa na słuch
29 lipca 2011, 16:29Kaski motocyklowe chronią głowę i mózg przed urazami, ale, niestety, mogą prowadzić do utraty słuchu.
Lody trwalsze dzięki bananom
21 marca 2018, 12:19Dodatek drobnych włókien celulozowych z odpadów bananowych wydłuża czas przydatności lodów do spożycia i spowalnia szybkość ich topnienia. Dzięki nim można też zmniejszyć zawartość tłuszczu w tym deserze.
Energetyka wiatrowa coraz popularniejsza
8 września 2011, 10:36Rośnie zainteresowanie energetyką wiatrową. Z raportu World Wind Energy Association wynika, że w pierwszej połowie bieżącego roku na całym świecie uruchomiono instalacje wiatrowe o łącznej mocy niemal 18,5 gigawata. W analogicznym okresie roku ubiegłego zainstalowano 16 GW.
Siedzący tryb życia szkodzi mózgowi
13 kwietnia 2018, 09:53Siedzący tryb życia jest zły nie tylko dla serca, ale i dla mózgu, a konkretnie dla obszarów pamięciowych.
Po opisaniu ciastko staje się mniej smaczne
24 października 2011, 09:19Dzielenie się z innymi wrażeniami dotyczącymi produktu może podwyższyć lub obniżyć przypisywaną mu ocenę. Wszystko zależy od tego, czy dzielimy się uwagami na temat odczuć emocjonalnych/sensorycznych, czy czysto praktycznych (Consumer Research).