Suplementy osłabiają chemioterapię

3 października 2008, 22:58

Suplementy diety zawierające witaminę C wyraźnie osłabiają skuteczność leków przeciwnowotworowych - dowodzą naukowcy na podstawie badań na hodowlach komórkowych i zwierzętach.



Człowiek z 5 nerkami

6 lipca 2009, 15:16

Indyjski fotograf Jaswant Singh żyje z pięcioma nerkami. Przeszedł 3 przeszczepy – dwa od sióstr i jeden od 56-letniej matki.


Orzechy to skuteczna broń antycholesterolowa

11 maja 2010, 09:55

Jedzenie dużych ilości orzechów pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, ale wydaje się, że efekt ten jest silniej zaznaczony u osób szczupłych (z niskim wskaźnikiem masy ciała), zwolenników niezdrowej zachodniej diety oraz tych, u których stwierdza się wyższe wyjściowe stężenia złego cholesterolu LDL.


Pomidory zamiast leków na obniżenie cholesterolu

19 maja 2011, 12:02

Pomidory mogą być skuteczną alternatywą dla leków obniżających poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Włączenie ich do diety jest zatem skutecznym sposobem zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym.


Nastrzykiwanie guza

17 stycznia 2013, 11:25

Firma Presage Biosciences pracuje nad nowatorską technologią walki z nowotworami. Przedsiębiorstwo rozwija urządzenie, które wstrzykuje niewielkie dawki różnych leków w guza znajdującego się w organizmie pacjenta. Guz taki miałby być następnie usuwany i poddawany badaniom pozwalającym stwierdzić, który z leków najskuteczniej zwalczał komórki nowotworowe


Już niedługo do sklepów trafi seria kobiet naukowców

5 czerwca 2014, 09:35

W najnowszej edycji Lego Ideas zwyciężył pomysł dr Ellen Kooijman, geochemik ze Sztokholmu. Już w sierpniu br. do sklepów trafi seria kobiet naukowców z odpowiednimi dla zawodu akcesoriami.


Aminokwas zahamowuje stan padaczkowy

25 czerwca 2015, 06:39

D-leucyna, aminokwas występujący w wielu pokarmach i u pewnych bakterii, zahamowuje u myszy stan padaczkowy, czyli napad padaczkowy utrzymujący się ponad pół godziny lub serię napadów, między którymi nie dochodzi do odzyskania przytomności.


Emulgatory sprzyjają rakowi jelita grubego

9 listopada 2016, 07:00

Emulgatory, które mają nadać żywności odpowiednią teksturę i wydłużyć czas jej przydatności do spożycia, zmieniają skład mikrobiomu w sposób sprzyjający stanowi zapalnemu i rakowi jelita grubego.


Piersi ciężarnej kobiety © Tom Adriaenssen, CC

Witamina D chroni przed rakiem piersi?

18 czerwca 2018, 11:28

Naukowcy z Wydziału Medycyny Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego sądzą, że wyższy poziom witaminy D jest powiązany z obniżonym ryzykiem raka piersi. Do takich wniosków doszli na podstawie badań epidemiologicznych, których wyniki ukazały się w online'owym wydaniu PLOS ONE.


Kopnij węża, to przeżyjesz

1 kwietnia 2019, 12:34

Okazuje się, że szczuroskoczki pustynne (Dipodomys deserti) są skrytymi ninja. Zaskoczone przez grzechotniki rogate (Crotalus cerastes) wyskakują w górę, wykonują silne kopnięcie w powietrzu i po odepchnięciu drapieżnika umykają czym prędzej w siną dal.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy