![](/media/lib/220/n-rysunki-31748c3619ac5814a0c2093eba11902e.jpg)
Niespodziewane powiązania móżdżku z kreatywnością
1 czerwca 2015, 11:52Naukowcy z Uniwersytetu Stanforda odkryli związek między twórczym rozwiązywaniem problemów a nasiloną aktywnością w móżdżku, struktury kojarzonej raczej z utrzymywaniem równowagi.
![](/media/lib/149/n-salatka-f47bc3e97edfd99e032f1850bc5d9811.jpg)
Dieta wegańska zmniejsza u cukrzyków ból neuropatyczny
26 maja 2015, 09:43Małe badanie pilotażowe pokazało, że przejście na dietę roślinną może u chorych z cukrzycą złagodzić ból neuropatyczny i zmniejszyć ryzyko utraty kończyny.
![](/media/lib/110/n-smutna-ccb3eda7d08817d703155edacc7e2acd.jpg)
Wieloletnia depresja podwyższa ryzyko udaru
14 maja 2015, 13:36U dorosłych powyżej 50. r.ż. wieloletnia depresja podwaja ryzyko udaru. Co ciekawe, ryzyko staje się jeszcze większe po ustąpieniu objawów.
![](/media/lib/218/n-zalamana-9917676b6e35a8737871ff0f23f1a7c0.jpg)
Wiadomo, czym mózgowo różnią się depresja jedno- i dwubiegunowa
7 maja 2015, 12:19Na poziomie mózgu ludzie z depresją i chorobą afektywną dwubiegunową (ChAD) inaczej przeżywają smutek.
![](/media/lib/157/n-piwo-0f3abee28620147a4fc39a76c03674ca.jpg)
Tempo picia alkoholu zależy od kształtu naczynia
7 maja 2015, 06:37Prędkość, z jaką pijemy alkohol, zależy od kształtu szklanki. Pomocne w spowalnianiu tempa są też znaczniki na naczyniu.
![](/media/lib/201/n-jogurt-aa62f1ddd8739ffff6b35c60be19f55c.jpg)
Bogate w białko śniadanie ograniczy poposiłkowe skoki glukozy
30 kwietnia 2015, 10:27Osoby z cukrzycą typu 2. mają problem z regulacją poziomu cukru, zwłaszcza po posiłkach. Naukowcy z Uniwersytetu Missouri wykazali, że zjadając więcej białka na śniadanie, diabetycy mogą ograniczyć skoki glikemii zarówno po śniadaniu, jak i lunchu.
![](/media/lib/89/n-test-koszulkowy-8a3e6d604ad9f041e8fca4535249a567.jpg)
Przekazywanie pozytywnych emocji via zapach potu
16 kwietnia 2015, 09:42Ludzie mogą komunikować pozytywne emocje za pośrednictwem zapachu potu. Naukowcy przekonują, że wytwarzamy wtedy związki chemiczne (chemosygnały), które inni są w stanie odebrać.
![](/media/lib/216/n-obejmowanie-a26e9e04d34b1d56cf06e385534df3d7.jpg)
Ufność rośnie z wiekiem
24 marca 2015, 07:29Zaufanie rośnie z wiekiem, co sprzyja dobrostanowi psychicznemu.
![](/media/lib/138/n-nos-d42db93c9bebe9b5c62d9269cb216961.jpg)
Oksytocyna zmniejsza u mężczyzn spożycie kalorii
6 marca 2015, 11:36Jednorazowa aplikacja spreju do nosa z oksytocyną zmniejszyła u zdrowych mężczyzn spożycie kalorii, zwłaszcza w postaci tłustych pokarmów. Badania, które mają zostać zaprezentowane na dorocznej konferencji amerykańskiego Towarzystwa Endokrynologicznego, potwierdzają wyniki uzyskane na modelach zwierzęcych.
![](/media/lib/215/n-uscisk-dloni-ddf97ff83d06f4822943fb08f95f12d8.jpg)
Podanie dłoni - podprogowa komunikacja zapachowa
4 marca 2015, 12:31Podanie dłoni może być akceptowalnym społecznie sposobem komunikowania się za pośrednictwem zapachu. Zespół z Instytutu Nauki Weizmanna wykazał, że po uściśnięciu ręki eksperymentatora tej samej płci liczba sekund spędzanych na wąchaniu własnej prawej dłoni rosła ponad 2-krotnie.