Niedowaga podwyższa ryzyko zgonu bardziej niż otyłość

28 marca 2014, 17:37

W przypadku osób z niedowagą ryzyko zgonu jest tak samo podwyższone jak u ludzi otyłych. Dotyczy to zarówno dorosłych, jak i płodów. Związek utrzymuje się nawet wtedy, gdy weźmie się poprawkę na potencjalnie istotne czynniki, takie jak palenie czy picie alkoholu, a także wykluczy pacjentów z chorobami terminalnymi.


Księgarnia PWN - Gwiazdka 2024

Czerniak złośliwy skóry

Alkohol zwiększa ryzyko czerniaka

30 stycznia 2014, 07:46

Picie dużych ilości alkoholu uruchamia w organizmie łańcuch reakcji zwiększających podatność skóry na czerniaka.


Po stymulacji światłem koniec z nadmiernym piciem

7 stycznia 2014, 14:12

Stymulowanie neuronów dopaminergicznych za pomocą światła hamuje u gryzoni nadmierne picie (ang. binge drinking).


Cała prawda o Bondzie?

13 grudnia 2013, 11:40

Wg trzech lekarzy z Wielkiej Brytanii, którzy w wolnym czasie przeczytali wszystkie (14) powieści Fleminga o Jamesie Bondzie, agent Jej Królewskiej Mości był pijanym impotentem, a wstrząsanie drinka to prawdopodobnie efekt drżenia wywołanego nadmiarem alkoholu.


Sód z musujących preparatów może zagrażać zdrowiu

27 listopada 2013, 13:19

Gdy są przyjmowane w maksymalnych zalecanych dawkach, niektóre rozpuszczalne środki przeciwbólowe prowadzą do przekroczenia norm dziennego spożycia sodu dla dorosłych.


Psia obroża jako system wczesnego ostrzegania

8 października 2013, 12:39

Psia obroża może się stać narzędziem, które pomoże ocalić zdrowie, a nawet życie starszego właściciela. Nie da się bowiem zaprzeczyć, że monitorowanie nastroju czworonoga daje wgląd w stan psychiczny i fizyczny człowieka.


Umiarkowane ilości piwa i wina chronią mężczyzn przed zakrzepicą żylną

4 lipca 2013, 12:25

Picie umiarkowanych ilości wina i piwa chroni mężczyzn przed zakrzepicą żylną. Jeśli jednak, bez względu na płeć, dana osoba spożywa więcej niż 14 standardowych drinków tygodniowo, ryzyko tej choroby, a zwłaszcza zatorowości płucnej, rośnie.


Składnik zielonej herbaty poprawia pamięć przestrzenną

6 września 2012, 06:08

Zieloną herbatę badano i opisywano dotąd głównie pod kątem zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym. Teraz chińscy naukowcy wykazali, że wchodzący w jej skład flawonoid galusan epigallokatechiny (EGCG) wpływa na neurogenezę, wspomagając w ten sposób pamięć i uczenie przestrzenne (Molecular Nutrition & Food Research).


Wysoka norma glukozy także zagraża obkurczeniem mózgu

4 września 2012, 09:52

Osoby, u których stężenie glukozy we krwi nie przekracza górnej granicy normy, ale znajduje się w jej pobliżu, są bardziej zagrożone zmniejszeniem objętości mózgu. Wiele wskazuje więc na to, że pod tym względem ich sytuacja przypomina położenie pacjentów z cukrzycą typu 2.


Kudzu w terapii alkoholizmu

18 maja 2012, 09:36

Wyciąg z kudzu, inaczej ołownika łatkowatego, ogranicza spożycie alkoholu i może pomóc w walce z uzależnieniem.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy