Słodzone napoje wiążą się z większą ilością tłuszczu brzusznego

13 stycznia 2016, 12:43

U dorosłych w średnim wieku regularne picie słodzonych napojów wiąże się z większą ilością tłuszczu brzusznego, a ten zwiększa ryzyko różnych chorób, w tym cukrzycy czy chorób serca.



Daj mi się posłuchać, a dowiem się, jak się czuję

13 stycznia 2016, 12:07

Międzynarodowy zespół psychologów zaprezentował cyfrową platformę audio, która bez świadomości mówiącego modyfikuje emocjonalny wydźwięk jego głosu, tak by brzmiał on np. bardziej szczęśliwie czy smutno. Okazało się, że po usłyszeniu zmienionego głosu stan emocjonalny badanych zmieniał się na zgodny z nowym uczuciem.


Złapali fale grawitacyjne?

13 stycznia 2016, 11:15

Być może odkryto fale grawitacyjne - czytamy na Twitterze Lawrence'a Kraussa, kosmologa z Arizona State University. Naukowiec twierdzi, że otrzymał z niezależnych źródeł potwierdzenie pogłosek, które krążą od miesięcy.


Autonomicznie w śniegu

13 stycznia 2016, 09:12

Ford zaprezentował materiał wideo, na którym widzimy, jak autonomiczny samochód tej firmy radzi sobie podczas opadów śniegu. Materiał pokazuje, na ile rozwinięta jest technologia samochodów jeżdżących bez pomocy kierowcy.


Nowe LED-y z luminescencyjnymi białkami

12 stycznia 2016, 17:21

Choć diody LED stają się coraz bardziej popularne, ich wytwarzanie i stosowanie wiąże się z paroma problemami. Odpowiedzią niemiecko-hiszpańskiego zespołu jest hybryda BioLED, w której stosuje się luminescencyjne białka.


Enzym na zbyt dużą ilość cukru

12 stycznia 2016, 13:31

Specjaliści z Centrum Badawczego Szpitala Uniwersytetu w Montrealu odkryli enzym, który może zahamować toksyczny wpływ cukru na narządy ciała.


Lek przeciwbólowy stanie się lekiem przeciwnowotworowym?

12 stycznia 2016, 11:18

Diklofenak, popularny niesteroidowy lek przeciwzapalny (NLPZ), ma istotne właściwości antynowotworowe - twierdzą naukowcy z projektu Repurposing Drugs in Oncology (ReDO).


Topnienie gór lodowych sprzyja pochłanianiu węgla

12 stycznia 2016, 11:01

Podczas pionierskich badań wykonanych przez naukowców z University of Sheffield wykazano, że topniejące góry lodowe uwalniają do oceanów olbrzymie ilości składników odżywczych, wspomagając w ten sposób znaczący wzrost fitoplanktonu. Mechanizm ten może odgrywać ważną rolę we wchłanianiu atmosferycznego węgla przez oceany.


Odnawialna Rosja

8 stycznia 2016, 22:27

Z raportu zamówionego w Finlandii przez organizację Neo-Carbon Energy Research Project wynika, że do roku 2030 Rosja i cała Azja Centralna mogłyby przejść na ekonomicznie opłacalną energię odnawialną, głównie na tę pozyskiwaną ze Słońca i wiatru


Mąka z kawy - (jeszcze) zdrowszy sposób na kawę

8 stycznia 2016, 13:30

Mąka z palonych krócej i w niższej temperaturze, a następnie zmielonych w obecności ciekłego azotu ziaren kawy zawiera więcej kwasu chlorogenowego, przeciwutleniacza, któremu przypisuje się prozdrowotne właściwości kawy.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy