Ewolucja nie wystarczy
10 lipca 2013, 08:55Wiele gatunków kręgowców ewoluuje zbyt wolno, by mogły przystosować się do zmian środowiskowych, które mogą zajść w ciągu najbliższych 100 lat. Profesor John J. Wiens z University of Arizona stwierdził, że część z tych zwierząt musiałaby ewoluować 10 000 razy szybciej niż w przeszłości, by poradzić sobie z nadchodzącymi zmianami.
Groklaw kończy działalność
20 sierpnia 2013, 12:30Wielokrotnie nagradzana witryna Groklaw, która od 10 lat była istotnym źródłem informacji na temat prawnych aspektów oprogramowania Open Source, patentów czy praw autorskich, została zamknięta przez swoją założycielkę
Co wpływa na to, ile wina trafi do kieliszka?
30 września 2013, 12:24Naukowcy wiedzą, że czynniki środowiskowe, np. wielkość talerzy, mogą wpływać na jedzenie, lecz dotąd nie badano szczegółowo ich oddziaływań na konsumpcję wina.
Słońce niezwykle spokojne
13 listopada 2013, 12:31Naukowcy są zdumieni tym, co dzieje się ze Słońcem. Na naszej gwieździe pojawia się o połowę plam mniej niż zwykle. Na podstawie danych historycznych wiadomo, że obecnie Słońce wchodzi w szczyt aktywności swojego 11-letniego cyklu. David Hathaway, szef grupy zajmującej się fizyką Słońca w Marshall Space Flight Center stwierdził, że obecny szczyt aktywności jest najsłabszy od 200 lat.
Bezpośredni dowód na udział mikrogleju w patogenezie depresji
9 stycznia 2014, 11:37Choć w każdym roku 5-7% światowej populacji przeżywa epizod ciężkiej depresji, a na chorobę tę na pewnym etapie życia cierpi jedna na sześć osób, naukowcy nadal nie rozumieją mechanizmów biologicznych zaburzenia na tyle dobrze, by zapewnić skuteczną prewencję i terapię. Możliwe, że powodem jest koncentrowanie się na neuronach, z pominięciem innych komórek mózgu.
Odkryto budowę 3D białka kluczowego dla lekooporności MRSA
18 lutego 2014, 12:22Specjaliści z Centrum Medycznego Vanderbilt University jako pierwsi odcyfrowali strukturę 3D białka kluczowego dla antybiotykooporności metycylinoopornego gronkowca złocistego (MRSA) - inaktywującego fosfomycynę enzymu FosB.
Szczupli z lepiej pracującymi mięśniami?
21 marca 2014, 12:53Niemal wszyscy znają kogoś, kto pozostaje szczupły i sprawny na wysokokalorycznej diecie, która u całej reszty wywołałaby nadwagę lub otyłość. Okazuje się, że takim osobom przewagę mogą zapewniać mięśnie.
Laboratorium Baidu w Dolinie Krzemowej
20 maja 2014, 10:52Chiński gigant wyszukiwarkowy Baidu otworzył w Dolinie Krzemowej laboratorium sztucznej inteligencji. Na jego czele stanie Andrew Ng, profesor z Uniwersytetu Stanforda, który wcześniej odgrywał kluczową rolę pracując w Google'u na polu deep learning.
Bezpieczny sposób na wodór w samochodach?
25 czerwca 2014, 13:22Brytyjscy naukowcy ze Science and Technology Facilities Council twierdzą, że dokonali przełomu na polu przechowywania wodoru. Przełom taki pozwoliłby na pojawienie się samochodów napędzanych wodorem.
Międzypokoleniowe uczenie strachu via zapach
29 lipca 2014, 13:23Matki przekazują dzieciom swe lęki za pośrednictwem zapachu - twierdzi dr Jacek Debiec ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Michigan.