![](/media/lib/28/1211367897_962820-3816d911f35842df66cfe48f3900291b.jpeg)
Google zainteresowany kupnem Yahoo!
24 października 2011, 15:27Dziennikarze The Wall Street Journal dowiedzieli się nieoficjalnie, że Google prowadzi rozmowy z co najmniej dwoma funduszami inwestycyjnymi. Ich celem jest zebranie pieniędzy na przejęcie Yahoo!. Na razie są to dyskusje sondażowe, podczas których nie padły żadne propozycje.
![](/media/lib/82/pistacja-terpentynowa-7a96e7e2573bb6fcef8b8b29c119da88.jpg)
Zdrowa kawa z pistacji
29 sierpnia 2011, 12:55Powstała nowa wersja kawy bezkofeinowej, choć tak naprawdę trudno mówić o kawie, bo produkuje się ją ze spokrewnionej z pistacją właściwą pistacji terpentynowej (Pistacia terebinthus). Naukowcy chwalą się, że ich mała czarna jest naprawdę zdrowa. Co ważne, mogą ją też pić osoby z różnych powodów unikające kofeiny, np. cierpiące na chorobę refluksową.
![](/media/lib/82/chlopiec-1e5d0a4e79de39cc101f35b06ba9edfc.jpg)
Terapia genowa pomaga dzieciom z uszkodzonym układem odpornościowym
25 sierpnia 2011, 12:19Na University College London powstały dwie terapie genowe, które pomagają dzieciom z ciężko uszkodzonym układem odpornościowym. Dzieci cierpiące na SCID (ciężkie złożone niedobory odporności) rodzą się z tak uszkodzonym układem odpornościowym, że medycyna traktuje go tak, jakby w ogóle nie istniał. Takie dzieci muszą żyć w sterylnym środowisku, co ma dramatyczny wpływ na ich kontakty społeczne i możliwości rozwoju.
![](/media/lib/81/ciemne-piwo-69ec5f1c696248e6b588a2f1a66f2dfe.jpg)
Ciemne piwo ma więcej wolnego żelaza
12 sierpnia 2011, 08:42Naukowcy z Uniwersytetu w Valladolid zbadali 40 marek piwa z 5 kontynentów i stwierdzili, że ciemne piwa mają więcej niezwiązanego z białkami wolnego żelaza niż piwa jasne i bezalkoholowe (Journal of the Science of Food and Agriculture).
![](/media/lib/43/jajo-d133cf4ede61c336e2c1342b08f5fa55.jpg)
Zmiana karmy = zdrowsze jajka
3 sierpnia 2011, 10:55Kury od dzieciństwa karmione paszą o niskiej zawartości kwasów omega-6 - ich karma składa się głównie z pszenicy, jęczmienia i sorgo, a w mniejszej części z soi, kukurydzy, słonecznika, oleju kukurydzianego oraz makuchów krokosza - składają jaja, które wywołują w ludzkim organizmie mniej uszkodzeń oksydacyjnych (Journal of Agricultural and Food Chemistry).
![](/media/lib/44/morze-97c7ba7c7d651d1e3c19ff97bf9972de.jpg)
Chińczycy sięgają coraz głębiej
26 lipca 2011, 15:31Schodząc w 2012 r. na 7 tys. metrów, chińscy naukowcy zamierzają pokonać inne kraje w obecnych możliwościach głębokości zanurzenia załogowym pojazdem podwodnym. Deklaracje stanowią pokłosie udanego nurkowania na głębokość 5057 m na wodach międzynarodowych Oceanu Spokojnego, o którym poinformowano dziś (26 lipca) rano. Pierwsze testy pojazdu nazwanego od mitycznego chińskiego smoka przeprowadzano już pod koniec maja zeszłego roku. Od tamtej pory odbyło się aż 17 misji.
![](/media/lib/50/virgin-16144e13b8cefd3a46e1fdc9e9cba685.jpg)
Virgin Media oferuje najszybsze łącza na świecie
25 lipca 2011, 16:49Firma Virgin Media dostarcza najszybsze na świecie komercyjne łącza internetowe. Mieszkańcy Londynu mogą zamówić łącza o przepustowości do 1,5 gigabita na sekundę.
![](/media/lib/37/apple-logo-a6ccf23cde10b52bf4d867da2121e455.jpg)
Rekordowo dobry kwartał Apple'a
20 lipca 2011, 10:29Apple opublikował rewelacyjne wyniki finansowe, które przekroczyły najśmielsze oczekiwania analityków. Koncern Jobsa poinformował o kolejnym rekordowym kwartale.
![](/media/lib/35/sala-sadowa-bb9ec97c180b10571c6077ef831595c0.jpg)
Sądowe kłopoty Google'a
4 lipca 2011, 16:49Sąd federalny odrzucił wniosek Google'a o oddalenie oskarżenia przeciwko koncernowi, w którym stwierdzono, że naruszył on Federalną ustawę o podsłuchach. Jednocześnie sędzia James Ware odrzucił inne zarzuty kierowane przeciwko koncernowi Page'a i Brina.
![](/media/lib/35/nasiona-lubinu-32f9c271bd819d9e8ac52d370815225a.jpg)
Mąka łubinowa dla zdrowszego serca
14 czerwca 2011, 08:55Zastąpienie, np. w chlebie czy makaronie, czterdziestu procent mąki razowej mąką z łubinu znacznie zmniejsza ryzyko chorób serca - twierdzi dietetyk dr Regina Belski z Victoria University, która współpracowała z kolegami z Uniwersytetu Australii Zachodniej oraz Centre for Food and Genomic Medicine w Perth.