Rośnie wiara w nieszkodliwość marihuany

19 marca 2013, 12:34

Już tylko 44,1% amerykańskich nastolatków w wieku 18-19 lat uważa, że regularne palenie marihuany jest szkodliwe. Tak dużego przekonania o nieszkodliwości tego narkotyku nie notowano od 1973 roku



Sól szkodzi nie tylko sercu

8 marca 2013, 06:47

Od wielu lat naukowcy ostrzegają, że jedzenie nadmiernych ilości soli naraża nas na ryzyko ataku serca czy udaru. Teraz zdobyli dowody, że sól może powodować też choroby autoimmunologiczne.


Kontakt z pestycydami zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2.

8 lutego 2013, 18:09

Naukowcy z Uniwersytetu w Granadzie wykazali, że istnieje bezpośredni związek między obecnością w organizmie stałych zanieczyszczeń organicznych (ang. Persistent Organic Pollutants, POPs) a rozwojem cukrzycy typu 2.


Android pod ostrzałem

25 stycznia 2013, 10:34

Popularność Androida ma, niestety, swoją cenę. Trend Micro ostrzega, że użytkownicy tego systemu są coraz bardziej narażeni na ataki cyberprzestępców. Już w bieżącym roku liczba nowych szkodliwych programów atakujących Androida może przekroczyć milion.


Czerwony Październik atakuje od pięciu lat

15 stycznia 2013, 09:57

Firma Kaspersky Lab opublikowała raport, w którym donosi o odkryciu ogólnoświatowej operacji szpiegowskiej, w ramach której zarażono komputery w kilkudziesięciu krajach świata. Złośliwe oprogramowanie kradnie dane z maszyn podłączonych do sieci rządowych, dyplomatycznych, instytucji naukowych, firm i instytucji związanych z energią jądrową, wydobyciem ropy naftowej i gazu, wojskiem, przemysłem kosmicznym i lotniczym oraz handlem


Bez reaktywnych form tlenu nie ma mowy o regeneracji

14 stycznia 2013, 14:44

Badając regenerację ogona u kijanek z rodzaju Xenopus, biolodzy zauważyli, że bez reaktywnych form tlenu (RFT) wszystko spali na panewce.


Zmysł słodkości

4 stycznia 2013, 20:30

Głównym zmysłem, dzięki któremu organizm ludzki potrafi określić jakość żywności, jest zmysł smaku. Jego prawidłowe funkcjonowanie wpływa na nasze dobre samopoczucie, kondycję zdrowotną organizmu oraz odczuwanie przyjemności płynącej ze spożywania pokarmu lub napoju. Dzięki niemu rozpoznajemy spożywany pokarm. Smak ostrzega nas również przed spożyciem produktów zepsutych i substancji toksycznych


Studium obnaża niewiedzę Polaków

22 sierpnia 2012, 06:49

Hiszpańska Fundacja BBVA opublikowała wyniki swojego „Międzynarodowego studium nt. kultury naukowej“. Na jego potrzeby przeprowadzono ankiety w 11 krajach, w każdym z nich przepytując 1500 osób. W badaniach wzięli udział mieszkańcy Włoch, Hiszpanii, Austrii, Czech, Polski, Niemiec, Holandii, Francji, Wielkiej Brytanii, Danii oraz USA. Ich celem było określenie poziomu szeroko pojętej kultury naukowej. Pytano o zainteresowania naukowe czy sposób ich zaspokajania, a konkretną wiedzę sprawdzono zadając 22 proste pytania.


Internetowy atak na różne platformy

12 lipca 2012, 12:32

Eksperci informują, że jedna z kolumbijskich witryn internetowych zaraża komputery z systemami Windows, Linux i Mac OS X. Odwiedzający ją użytkownik zobaczy na ekranie komputera ostrzeżenie, że witryna próbuje uruchomić aplet podpisany nieważnym certyfikatem


Koniec próchnicy już bliski?

11 lipca 2012, 10:51

Naukowcy odkryli cząsteczkę, która w bezpośrednim kontakcie zabija próchnicotwórcze Streptococcus mutans, paciorkowce metabolizujące cukry do kwasów organicznych, w tym kwasu mlekowego.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy