Karetta dojrzewa w wieku 45 lat
8 listopada 2011, 09:52Ile czasu potrzebuje karetta (Caretta caretta), by osiągnąć dojrzałość? Biolodzy odkryli, że samica składa pierwsze jaja w wieku 45 lat (Functional Ecology).
Kłusownicy zabili rekorodowo dużo nosorożców
4 stycznia 2012, 12:10Obrońcy zwierząt oraz władze parków narodowych informują, że w ubiegłym roku kłusownicy zabili w RPA rekordową liczbę nosorożców. Południowa Afryka to miejsce, gdzie żyje największa liczba tych zagrożonych zwierząt.
Nić pajęcza przewodzi ciepło jak metal
7 marca 2012, 10:19Xinwei Wang, profesor z Iowa State University, dowiódł, że nić pajęcza przewodzi ciepło równie dobrze jak metal. Uczony specjalizuje się w poszukiwaniu naturalnych przewodników ciepła.
Terrorystki - inne niż dotąd sądzono
16 maja 2012, 09:58Kobiety-terrorystki są często wykształcone, pracują i są obywatelkami krajów, w których dokonują aktów przemocy. Przypominają więc swoich kolegów z organizacji, co przeczy wynikom wcześniejszych badań, które przedstawiały je jako społecznie odizolowane i przez to podatne na zwerbowanie, niewykształcone, bezrobotne i pochodzące z obcego kraju.
Mniej węgla trafia do gleby
11 lipca 2012, 14:01Richard P. Philips, profesor biologii z Indiana University, po dwóch dekadach badań doszedł do wniosku, że niektóre przypuszczenia dotyczące cyklu obiegu węgla są błędne. Uzyskane przez niego wyniki nie napawają optymizmem.
Ładniejsza = bardziej winna
10 października 2012, 10:16Wcześniejsze badania powiązały fizyczną atrakcyjność z sukcesem odnoszonym w wielu dziedzinach, np. w pracy (niepoślednią rolę wydaje się w tym odgrywać efekt aureoli). Jest jednak wyjątek od tej reguły: sprawa sądowa dotycząca przemocy domowej i zabicia oprawcy. Gdy działającą w samoobronie jest atrakcyjna kobieta, ocenia się ją jako bardziej winną.
Zmysł słodkości
4 stycznia 2013, 20:30Głównym zmysłem, dzięki któremu organizm ludzki potrafi określić jakość żywności, jest zmysł smaku. Jego prawidłowe funkcjonowanie wpływa na nasze dobre samopoczucie, kondycję zdrowotną organizmu oraz odczuwanie przyjemności płynącej ze spożywania pokarmu lub napoju. Dzięki niemu rozpoznajemy spożywany pokarm. Smak ostrzega nas również przed spożyciem produktów zepsutych i substancji toksycznych
Pacjentki jedzące więcej tłustego nabiału częściej umierają na raka piersi
19 marca 2013, 12:34Duże ilości wysokotłuszczowego nabiału zwiększają ryzyko zgonu u pacjentek z rakiem sutka.
Konkretny uzyska więcej
4 czerwca 2013, 10:38Naukowcy z Columbia Business School odkryli, że rezygnując z zaokrąglania w górę lub w dół i wspominając o konkretnej sumie (z dokładnością co do złotówki czy dolara), mamy większe szanse na wygranie negocjacji. Amerykanie przekonują, że tę technikę można odnieść do wielu dziedzin życia, np. do kwestii płacowych.
NSA masowo narusza prawo
16 sierpnia 2013, 09:52Przeprowadzony przez NSA tajny audyt dowodzi, że każdego roku Agencja łamie prawo tysiące razy. Od czasu, gdy w 2008 Kongres rozszerzył uprawnienia NSA dotyczące zakładania podsłuchów, prawo było nagminnie łamane