Myszy nie tyją na wysokotłuszczowej diecie bogatej w sól

12 czerwca 2015, 10:42

Myszy nie tyją na wysokotłuszczowej diecie, gdy uwzględnia ona również dużą ilość soli - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Iowy.



Leki na refluks i chorobę wrzodową zwiększają ryzyko zawału?

11 czerwca 2015, 14:08

Inhibitory pompy protonowej (IPP), leki na choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego, w tym na refluks czy wrzody, mogą zwiększać ryzyko zawału serca.


Orzechy chronią przed głównymi przyczynami zgonu

11 czerwca 2015, 11:28

Naukowcy z Uniwersytetu w Maastricht potwierdzili istnienie związku między spożyciem orzechów, w tym orzechów ziemnych, a niższym wskaźnikiem umieralności.


Szczepionka chroniąca dziewczęta działa po jednej dawce?

10 czerwca 2015, 14:30

Nowe analizy wskazują, że chroniące przed rakiem szyjki macicy szczepionki przeciwko wirusowi HPV mogą działać już po jednej dawce. Obecnie zaleca się wstrzyknięcie trzech dawek. Autorzy analizy podkreślają, że nie zdobyli jeszcze na tyle mocnych dowodów, by zalecić natychmiastową zmianę procedur, jeśli jednak okaże się, iż mają rację, to zmniejszenie dawki z 3 do 1 może mieć olbrzymi wpływ na liczbę szczepionych dziewcząt na całym świecie.


Szympansy piją alkohol za pomocą zmiętych liści

10 czerwca 2015, 10:35

Szympansy z kolonii w Bossou w południowej Gwinei wykorzystują liście, by pić alkohol powstały w wyniku fermentacji zbieranego przez ludzi bogatego w cukry soku rafii.


Jajko w sałatce zwiększa wchłanianie karotenoidów

9 czerwca 2015, 06:19

Dodanie jajka do sałatki z dużą ilością warzyw to skuteczna metoda zwiększenia wchłaniania karotenoidów, czyli rozpuszczalnych w tłuszczach związków, które pomagają zmniejszyć stan zapalny i stres oksydacyjny.


Archeolodzy udokumentowali szlak handlu złotem z epoki brązu

8 czerwca 2015, 11:31

Archeolodzy z Uniwersytetów w Southampton i Bristolu odkryli dowody na handel złotem między obszarami z południowego zachodu Wielkiej Brytanii oraz Irlandii z wczesnej epoki brązu.


Staphylococcus aureus

Gronkowce mogą wywoływać cukrzycę typu 2.

2 czerwca 2015, 09:54

Nowe studium naukowców z Uniwersytetu Iowy sugeruje, że bakterie mogą wywoływać cukrzycę typu 2.


Kluczem do długiego życia są nie kalorie, lecz stosunek białka do węglowodanów

29 maja 2015, 10:59

Niskobiałkowa, ale za to wysokowęglowodanowa dieta chroni ludzi w średnim wieku przed chorobami serca, otyłością czy cukrzycą w takim samym stopniu, jak zmniejszenie podaży kalorii o 40% - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu w Sydney, dodając, że chodzi o jedzenie właściwych węglowodanów, np. brązowego ryżu i bogatych w błonnik warzyw.


Będzie chłodniej

28 maja 2015, 11:52

Naukowcy z University of Southampton i National Oceanography Centre (NOC) przeprowadzili badania, których wyniki sugerują, że w najbliższym czasie może dojść do zakrojonej na szeroką skalę zmiany klimatycznej, która potrwa przez kilkadziesiąt lat. Zmiana ta związana jest z ochładzaniem się Atlantyku


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy