Większe spożycie ziemniaków wiąże się z wyższym ryzykiem nadciśnienia

18 maja 2016, 10:57

U dorosłych kobiet i mężczyzn większe spożycie gotowanych i pieczonych ziemniaków, piure oraz frytek wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju nadciśnienia.



Amazon będzie... rozwoził posiłki

7 września 2016, 10:01

Amazon poinformował, że wchodzi na londyński rynek... dostaw jedzenia na zamówienie. Kurierzy Amazona będą wozili posiłki z różnych restauracji i barów


Czas i głębiny mu niestraszne

29 grudnia 2016, 11:36

Nowy typ znacznika - ADB, od ang. Advanced Dive Behavior - pozwala na sekundowy zapis podróży czy zachowania ssaków na przestrzeni godzin, dni, a nawet tygodni.


Larwy, które przetwarzają odpady, np. styropian

24 marca 2017, 14:09

Czy larwy mącznika pomogą w rozkładzie polistyrenu? Badania nad takim rozwiązaniem prowadzą młodzi naukowcy z Wydziału Inżynierii Środowiska Politechniki Wrocławskiej. W przyszłości może to pomóc m.in. w pozbyciu się stert styropianu zalegającego na składowiskach.


Orzechy włoskie zwiększają liczebność dobrych bakterii w przewodzie pokarmowym

27 lipca 2017, 12:23

Jedzenie orzechów włoskich może zwiększać liczebność dobrych bakterii w przewodzie pokarmowym.


Nie trzeba chodzić na siłownię, wystarczy dojeżdżać rowerem do pracy

3 listopada 2017, 12:00

Dojazdy rowerem do pracy są równie skuteczną metodą odchudzania, co ćwiczenia w czasie wolnym.


Gadżet do rozpoznawania kociej twarzy

5 marca 2018, 12:25

Arkaitz Garro, inżynier oprogramowania z WeTransfer, stworzył gadżet do rozpoznawania "twarzy", dzięki któremu pomieszkujący z nim kot nie musi czekać zbyt długo na wpuszczenie do domu. Urządzenie identyfikuje zwierzę i wysyła Arkaitzowi wiadomość.


Po wirtualnym byciu Einsteinem ludzie lepiej funkcjonują poznawczo

9 lipca 2018, 11:08

Po wirtualnym doświadczeniu posiadania ciała Alberta Einsteina ludzie odblokowują niedostępne wcześniej zasoby mentalne.


Zamknął się w hermetycznym namiocie, by sprawdzić, czy przeżyje dzięki tlenowi dostarczanemu przez 200 roślin

31 października 2018, 12:56

Kurtis Baute zamknął się w mierzącym 3 na 3 m foliowym hermetycznym namiocie, by sprawdzić, czy 200 znajdujących się w środku roślin wystarczy, by przekształcić CO2 w tlen na tyle szybko, by utrzymać go przy życiu przez co najmniej 3 dni.


Bez bakterii nie będzie dobrej kawy...

4 lutego 2019, 12:45

Przy obróbce kawy na mokro (ang. wet processing) ważną rolę odgrywają bakterie kwasu mlekowego. Wbrew obiegowej opinii, dłuższy czas fermentacji może oznaczać lepszy smak.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy