
Jak plezjozaury mogły pływać z tak długimi szyjami?
10 lipca 2017, 10:39Szyja plezjozaurów, tajemniczej grupy morskich gadów żyjących od triasu po kredę, mierzyła niekiedy nawet 7 metrów. By zrozumieć, jak przy takiej budowie plezjozaury mogły pływać, Pernille V. Troelsen, doktorantka z Uniwersytetu im. John Moores w Liverpoolu, odwołała się do modeli 3D.

Lepsze funkcjonowanie poznawcze po kakao i czekoladzie
30 czerwca 2017, 11:42Czekolada nie tylko dobrze smakuje, ale i poprawia funkcjonowanie poznawcze. Dzieje się tak, bo flawanole z kakao mają działanie neuroprotekcyjne.

Mikrosześciany do przeciwnowotworowych zadań specjalnych
30 czerwca 2017, 05:28Na Uniwersytecie Alabamy w Birmingham i w Centrum Nauk o Zdrowiu Teksańskiego Uniwersytetu Technicznego powstały mikrosześciany, które mogą "zasysać" hydrofobowe leki przeciwnowotworowe i dostarczać je do komórek rakowych.

Parkinson jest po części chorobą autoimmunologiczną
22 czerwca 2017, 13:15Naukowcy znaleźli 1. bezpośrednie dowody na to, że reakcja autoimmunologiczna ma związek z chorobą Parkinsona. Rodzi to nadzieję, że śmierci neuronów można by zapobiec za pomocą terapii tłumiących reakcję immunologiczną.

Nastolatki z Los Angeles zaprojektowały namiot z panelami słonecznymi dla bezdomnych
21 czerwca 2017, 05:20By pomóc w jakiś sposób bezdomnym, których liczba w Południowej Kalifornii cały czas rośnie, grupa 12 nastolatek zaprojektowała przenośne namioty zasilane energią słoneczną. Dziewczyny nie miały wykształcenia inżynieryjnego, wszystkiego musiały się więc nauczyć od podstaw.

Probiotyki zwiększają przeżywalność pszczół stykających się z pestycydami
20 czerwca 2017, 05:38Probiotyki mogą zwiększać przeżywalność pszczół miodnych wystawionych na oddziaływanie pestycydów.

Konkurencja pozwala obniżyć ceny na rynku usług kosmicznych
16 czerwca 2017, 12:06Po raz kolejny okazuje się, że zwiększenie konkurencyjności prowadzi do znacznego obniżenia cen. Tym razem widzimy to w przemyśle kosmicznym pracującym na zlecenie amerykańskich Sił Powietrznych.

Tabletki z suszonych liści bylicy zwalczają lekooporną malarię
26 kwietnia 2017, 05:27Za pomocą tabletek z suszonych liści bylicy rocznej (Artemisia annua) w klinice w Demokratycznej Republice Konga wyleczono 18 chorych na lekooporną malarię. Znajdowali się oni w stanie krytycznym, a po zaledwie 5 dniach wrócili do zdrowia.

Napoje gazowane negatywnie wpływają na mózg?
21 kwietnia 2017, 09:29Wygląda na to, że spożycie słodzonych napojów gazowanych i soków ma negatywny wpływ nie tylko na nasze zęby i grozi cukrzycą, ale szkodzi też mózgowi. Dane zebrane podczas Framingham Heart Study (FHS) wskazują, że im więcej pijemy napojów gazowanych i słodzonych soków, z tym większym prawdopodobieństwem będziemy mieli gorszą pamięć, mniejszą objętość mózgu i mniejszy hipokamp

Czy się ją kocha, czy nienawidzi, Marmite wpływa na działanie mózgu
5 kwietnia 2017, 10:46Marmite, smarowidło do chleba będące wyciągiem drożdżowym powstającym jako produkt uboczny przy warzeniu piwa, okazuje się produktem sprzyjającym zdrowiu mózgu. Wg psychologów z Uniwersytetu Yorku, jego codzienne spożycie wydaje się zwiększać poziom pewnego neuroprzekaźnika - kwasu γ-aminomasłowego (GABA). Przyczyną może być wysoka zawartość witaminy B12.