Wysokie spożycie cytrusów zwiększa ryzyko czerniaka
Zdrowie/uroda | 6 lipca 2015, 12:56Częste spożywanie cytrusów, a konkretnie całych grejpfrutów i soku pomarańczowego, wiąże się z podwyższonym ryzykiem czerniaka złośliwego.
Wielkie łatanie Firefoksa
Bezpieczenstwo IT | 6 lipca 2015, 12:13Mozilla opublikowała nową wersję Firefoksa, w której załatano 22 dziury bezpieczeństwa. Wprowadzono też nowe mechanizmy zabezpieczające, w tym skanowanie pod kątem bezpieczeństwa plików pobieranych na komputery z systemami Mac OS X oraz Linux.
Wykrywanie autyzmu za pomocą reakcji węchowej
Psychologia | 6 lipca 2015, 11:50Naukowcy odkryli ostatnio, że osoby z zaburzeniami ze spektrum autyzmu (ang. autism spectrum disorder, ASD) nie dostosowują węszenia do tego, czy zapach jest miły, czy odstręczający (zdrowe osoby silniej wdychają przyjemną woń, a przy nieprzyjemnych starają się wciągać powietrze rzadziej i bardziej płytko).
Skrzela nie do oddychania, ale regulowania pH
Nauki przyrodnicze | 6 lipca 2015, 11:17Pierwotnie rybie skrzela wyewoluowały nie do oddychania, lecz by równoważyć pH organizmu.
Problemy z sondą New Horizon
Astronomia/fizyka | 6 lipca 2015, 11:11Już za 8 dni sonda New Horizon dotrze do Plutona i stanie się pierwszym w historii pojazdem wysłanym przez człowieka, który przeleci w pobliżu tej planety karłowatej. Nagle przedwczoraj NASA straciła łączność z New Horizon. Dzięki DSN (deep space network) udało się ją szybko ponownie odzyskać
Jeden gen stworzył mamuta?
Nauki przyrodnicze | 3 lipca 2015, 15:26Vincent Lynch, profesor genetyki z University of Chicago mówi, że w przewidywalnej przyszłości ludzkość będzie w stanie sklonować mamuta. Jednak, dodaje, nie powinniśmy tego robić.
Pamięć podtrzymują prionopodobne białka
Psychologia | 3 lipca 2015, 15:07U myszy, a prawdopodobnie i u innych ssaków, długotrwałe wspomnienia są podtrzymywane przez prionopodobne białka CPEB.
Podczas trawienia chleba uwalniają się egzorfiny glutenu pszennego
Zdrowie/uroda | 3 lipca 2015, 13:59Egzorfiny - biologicznie aktywne cząsteczki uwalniane podczas trawienia chleba i makaronu - mogą przetrwać cały proces i przedostać się przez nabłonek przewodu pokarmowego do krwiobiegu. Wyniki uzyskane przez naukowców z Uniwersytetu w Mediolanie rzucają więcej światła na nadwrażliwość na gluten.
Coraz więcej szkodliwego kodu na Androida
Bezpieczenstwo IT | 3 lipca 2015, 13:12Android cieszy się olbrzymią popularnością nie tylko wśród użytkowników, ale też wśród cyberprzestępców. Eksperci z firmy G DATA informują, że samym tylko I kwartale bieżącego roku zidentyfikowali 440 000 nowych fragmentów złośliwego kodu skierowanego przeciwko Androidowi. To o 6,4% więcej niż kwartał wcześniej.
Selfie uwierzytelniające
Bezpieczenstwo IT | 3 lipca 2015, 12:35MasterCard pracuje nad technologiami, które mają zapobiegać defraudacjom online. Wydawca kart płatniczych chce, byśmy w przyszłości uwierzytelniali się za pomocą fotografii i odcisków palców.
