Geny do zwiększenia ilości fenoli w kapustnych
23 czerwca 2016, 12:22Naukowcy z Uniwersytetu Illinois wskazali geny, które wg nich, mogą odpowiadać za akumulację fenoli w brokułach. Jeśli ich przypuszczenia się potwierdzą, będzie je można wykorzystać w programach hodowlanych do upakowania w kapustowatych jeszcze większych ilości tych dobroczynnych związków.
Myszy jedzące więcej błonnika, mają słabsze alergie
22 czerwca 2016, 18:48Wg naukowców, w odpowiedzi na błonnik bakterie jelitowe uwalniają specyficzny kwas tłuszczowy, który zmniejsza reakcję alergiczną za pośrednictwem zmian w układzie odpornościowym.
Badanie: mięso i ziemniaki wciąż są podstawą polskiego obiadu
22 czerwca 2016, 08:16Niemal 50 proc. Polaków na obiad je mięso, a 42 proc. ziemniaki. Po kasze sięga zaledwie około 2 proc. z nas, zaś po rybę wciąż niecałe 4 proc. Na śniadanie ponad 84 proc. wybiera pieczywo, a tylko 4 proc. zupę mleczną - wynika z badania polskich naukowców.
U nastolatków z cukrzycą typu 2. występują zmiany dot. istoty szarej
20 czerwca 2016, 12:30U nastolatków z cukrzycą typu 2. występują zmiany w ogólnej objętości substancji szarej, a także zmiany w ilości substancji szarej w regionach powiązanych z widzeniem i słyszeniem, pamięcią, emocjami, mową, podejmowaniem decyzji oraz samokontrolą.
Babeczki na zespół metaboliczny
16 czerwca 2016, 13:27Muffiny przygotowane według nowej receptury amerykańskiego Departamentu Rolnictwa korzystnie (i bardzo szybko) wpływają na zdrowie osób z zespołem metabolicznym.
Mikrobiom i włókna pokarmowe zmieniają śluzowy żel w jelitach
15 czerwca 2016, 13:49Naukowcy z Kalifornijskiego Instytutu Technologii (Caltech) wykazali, że wyściełający przewód pokarmowy śluz zmienia się pod wpływem mikrobiomu i błonnika.
Kofeina sprawdza się tylko w pierwszych dniach niedospania
14 czerwca 2016, 10:36Kofeina przestaje pomagać (nie poprawia czujności czy funkcjonowania) już po 3 nocach skrócenia snu do 5 godzin.
Kogo ukoi disco polo?
14 czerwca 2016, 09:15Rock, jazz, disco polo? Nasz gust muzyczny może wpływać na stopień odczuwania bólu podczas słuchania muzyki. Zjawisko muzycznej analgezji, łagodzenia bólu za pomocą dźwięków, bierze pod lupę badacz Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego.
Dietetyczne kształtowanie snu
13 czerwca 2016, 11:44Waga i dieta wpływają na czas spędzany w różnych fazach/etapach snu.
Lignina zwiększa ochronę przeciwsłoneczną zapewnianą przez filtr
9 czerwca 2016, 12:13W dobie coraz większego zapotrzebowania na naturalne dodatki do filtrów słonecznych naukowcy badają potencjał różnych rodzajów ligniny w tym zakresie.