![](/media/lib/115/n-asteroida-35b11d8f8757591e3fe0b881bad86870.jpg)
Słabo świeciła, a i tak ją zauważyli
5 grudnia 2014, 14:24Naukowcom z Europy udało się zauważyć jedną z najmniej jasnych asteroid, jakie kiedykolwiek zanotowano. Pomiędzy 28 a 30 października za pomocą Large Binocular Telescope w Arizonie obserwowali obiekt 2014 KC46.
![](/media/lib/209/n-wzor-na-muszli-7468ea70104c711c52a7a6c02644f632.jpg)
Ryt sprzed 500 tys. lat wykonany ręką H. erectus
5 grudnia 2014, 07:44W XIX w. na stanowisku Trinil na Jawie znaleziono muszlę słodkowodnego małża, na której circa 500 tys. lat temu Homo erectus wyrył zygzak.
![](/media/lib/114/n-predkosc-0dffa85f71de3049483dfca388c531bb.jpg)
65 TB w mniej niż 100 minut
4 grudnia 2014, 13:44Eksperci z Argonne National Laboratory i DataDirect Networks poinformowali, że udało im się przesłać 65 terabajtów danych w czasie krótszym niż 100 minut. Zwykle przesłanie takiej ilości danych za pomocą 10-gigabitowego łącza zajmuje około 48 godzin.
![](/media/lib/209/n-gasienice-omacnicy2-10f74e505f18691f950f678a78638ec7.jpg)
Bakterie z przewodu pokarmowego mola spożywczego rozkładają polietylen
4 grudnia 2014, 13:01Przez dziesięciolecia polietylen (PE) był uznawany za niebiodegradowalny. Choć od czasu do czasu opisywano rozkład PE przez hodowle baketrii, w literaturze naukowej rzadko prezentowano przekonujące dowody. Ostatnio chińsko-amerykański zespół uzupełnił tę lukę w wiedzy, demonstrując, że polimer jest degradowany przez bakterie z przewodu pokarmowego larw omacnicy spichrzanki (Plodia interpunctella).
![](/media/lib/209/n-nowy-blok-skalny-6553e4265188e34b1ddb024f4edfd43b.jpg)
Rekordowy blok ze starożytności
4 grudnia 2014, 08:03Latem 2014 r. archeolodzy z Wydziału Orientalnego Niemieckiego Instytutu Archeologii odkryli w kamieniołomie w Baalbek w północno-wschodnim Libanie największy blok, jaki został wyciosany przez ludzi w starożytności. Monolit, który ma circa 19,6 m długości, 6 m szerokości i co najmniej 5,5 m wysokości, jest nadal częściowo zakopany. Jego wagę szacuje się na 1650 t.
![](/media/lib/188/n-ucho-d501a08ffc6566c419cb2972ae7c33fb.jpg)
Witaminowa ochrona słuchu
4 grudnia 2014, 07:30W modelu mysim jedna z form witaminy B3 - rybozyd nikotynamidu (ang. nicotinamide riboside, NR) - zapobiega utracie słuchu wywołanej hałasem.
Hawking ostrzega przed sztuczną inteligencją
3 grudnia 2014, 14:07Stephen Hawking ostrzega w wywiadzie dla BBC, że rozwój sztucznej inteligencji może położyć kres gatunkowi Homo sapiens. Prymitywne formy sztucznej inteligencji, jakimi dysponujemy obecnie, mogą być bardzo użyteczne. Sądzę jednak, że w pełni rozwinięta sztuczna inteligencja może zakończyć istnienie rasy ludzkiej - stwierdził wybitny uczony.
![](/media/lib/149/n-podpis-f0c77ade291fed78fdc15fa8049f0d1b.jpg)
Mniej ufamy e-podpisowi niż podpisowi ręcznemu
3 grudnia 2014, 13:29Ludzie częściej podważają wiarygodność e-podpisu niż dokumentów podpisanych ręcznie.
![](/media/lib/209/n-spaghetti-347ac8cc060d584a5b30e0e859dac381.jpg)
Makaron jak polimery pierścieniowe
2 grudnia 2014, 12:44By lepiej zrozumieć polimery pierścieniowe, dwaj włoscy naukowcy Davide Michieletto i Matthew S. Turner udali się do kuchni. Z 2 jaj i 200 g pszennej mąki uzyskali nowy rodzaj makaronu o nazwie anelloni, który po ugotowaniu i wrzuceniu do naczynia plącze się bardzo podobnie do polimerów pierścieniowych.
![](/media/lib/114/n-oko-66b8ef547721b7c9748291892986cedf.jpg)
Zobaczyć niewidzialne
2 grudnia 2014, 11:18Wbrew temu, co możemy przeczytać w podręcznikach anatomii czy biologii, ludzkie oko jest w stanie zobaczyć światło podczerwone. Znajduje się ono co prawda poza spektrum widzialnym, jednak naukowcy z Washington University dowiedli, że w pewnych szczególnych warunkach nasze oczy mogą je zarejestrować.