Statyny - walczą z cholesterolem i grypą

19 grudnia 2011, 09:27

Statyny, które znamy raczej jako leki obniżające poziom cholesterolu, mogą zmniejszyć śmiertelność wśród osób hospitalizowanych z powodu grypy (Journal of Infectious Diseases).



Mielinizacja mechanizmem plastyczności mózgu

12 listopada 2012, 11:00

Zwierzęta, które są społecznie izolowane przez dłuższy czas, wytwarzają mniej mieliny w korze przedczołowej (ang. prefrontal cortex, PFC) - części mózgu odpowiedzialnej za złożone zachowanie emocjonalne i poznawcze.


Solarklaw alternatywą dla autoklawu

11 lipca 2013, 09:52

W krajach rozwiniętych narzędzia medyczne sterylizuje się często w autoklawach. Co jednak zrobić, by zapobiec zakażeniom tam, gdzie nie ma dostępu do energii elektrycznej? Zespół Naomi Halas i Oary Neumann z Rice University zaproponował solarklaw, który wykorzystuje słońce i właściwości termodynamiczne nanocząstek.


Późniejszy początek cukrzycy typu 1. a mniejsza łączność mózgu

17 marca 2014, 12:48

U osób, u których cukrzyca typu 1. zaczęła się w wieku ponad 8 lat, podczas badań na późniejszych etapach życia odkrywa się słabszą sieć połączeń w mózgu niż u ludzi, u których tę samą diagnozę postawiono wcześniej.


Cukry przyczyną problemów pamięciowych

8 października 2014, 09:27

Dojrzewające szczury, które wypijały duże ilości płynów, zawierających cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy w stężeniach odpowiadających popularnym napojom, miały problemy z pamięcią i zapalenie mózgu. Rozwijał się też u nich stan przedcukrzycowy.


Wieloletnia depresja podwyższa ryzyko udaru

14 maja 2015, 13:36

U dorosłych powyżej 50. r.ż. wieloletnia depresja podwaja ryzyko udaru. Co ciekawe, ryzyko staje się jeszcze większe po ustąpieniu objawów.


Lepsza wydolność = silniejsze połączenia w mózgu

6 listopada 2015, 12:37

U starszych osób większa wydolność krążeniowo-oddechowa (ang. cardiorespiratory fitness) wiąże się z silniejszymi połączeniami między różnymi regionami mózgu.


Większe spożycie ziemniaków wiąże się z wyższym ryzykiem nadciśnienia

18 maja 2016, 10:57

U dorosłych kobiet i mężczyzn większe spożycie gotowanych i pieczonych ziemniaków, piure oraz frytek wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju nadciśnienia.


Powietrze zabija setki tysięcy dzieci

31 października 2016, 12:05

Z najnowszego raportu UNICEF-u dowiadujemy się, że około 2 miliardów dzieci na świecie oddycha nadmiernie zanieczyszczonym powietrzem. Co trzecie z nich mieszka w północnych Indiach i sąsiadujących krajach


Olejek rozmarynowy poprawia pamięć roboczą dzieci

4 maja 2017, 10:27

Ekspozycja na zapach olejku rozmarynowego może znacząco poprawić pamięć roboczą u dzieci.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy