Samotność wywołuje zmiany komórkowe sprzyjające chorobie
24 listopada 2015, 13:16Samotność wyzwala zmiany na poziomie komórkowym, które zmniejszają zdolność zwalczania zakażeń wirusowych.
Nie taki węch naczelnych zły, jak go malują
19 października 2015, 13:04Naczelne mają lepszy węch, niż się utrzymuje. Zespół z Uniwersytetu w Linköping i 2 niemieckich uczelni wykazał, że czepiaki czarnorękie (Ateles geoffroyi) są ekspertami w wywąchiwaniu optymalnie dojrzałych owoców.
Oksytocyna zwiększa atrakcyjność dla partnera
19 października 2015, 12:04Uistiti białouche (Callithrix jacchus), którym donosowo podano oksytocynę, silniej przyciągają uwagę partnerów.
Małpa jak człowiek: doceni dobry suspens
21 września 2015, 11:51Szympansy i bonobo już po jednokrotnym obejrzeniu zapamiętują naładowane emocjami filmowe sceny. Spodziewają się ich przy późniejszych sesjach kinowych.
Jak hasztagi i małpy wpływają na twitterowy język
10 września 2015, 14:59Pisząc na Twitterze, ludzie stosują się do tych samych zasad etykiety językowej, co w mowie.
Małpy jednak panują nad wokalizacją?
14 sierpnia 2015, 12:06Marcus Perlman uważa, że opinia, jakoby małpy nie były zdolne do nauki wokalizacji i nie kontrolowały oddechu w sposób umożliwiający mówienie, jest błędna. Swoją opinie opiera na obserwacji gorylicy Koko, która od ponad 40 lat żyje wśród ludzi.
Nie ma palmy? Czas na glinę...
29 lipca 2015, 11:10By uzupełnić niedobory mikro- i makroelementów, dzikie szympansy (Pan troglodytes schweinfurthii) z lasów Ugandy jedzą coraz częściej glinę.
Dłoń człowieka bardziej prymitywna od szympansiej?
15 lipca 2015, 10:35Z analiz przeprowadzonych przez naukowców ze Stony Brook University wynika, że ludzka dłoń może być bardzie prymitywna od szympansiej.
Szympansy są wrażliwe na zgodność z normami społecznymi
29 czerwca 2015, 10:44Filmy z zabójstwem niemowlęcia z innego stada ujawniły, że szympansy są wrażliwe na pogwałcenie norm/właściwość zachowania.
Szympansy piją alkohol za pomocą zmiętych liści
10 czerwca 2015, 10:35Szympansy z kolonii w Bossou w południowej Gwinei wykorzystują liście, by pić alkohol powstały w wyniku fermentacji zbieranego przez ludzi bogatego w cukry soku rafii.