
Co z oczu, to i z wagi
20 października 2015, 10:03Produkty znajdujące się na kuchennym blacie mogą pomóc w oszacowaniu wagi właściciela, zwłaszcza jeśli są to płatki śniadaniowe, słodkie napoje, ciastka czy suszone owoce.

Japońska firma planuje testy autonomicznej taksówki z pasażerami
6 października 2015, 14:19Tokijska firma Robot Taxi Inc. przygotowuje się do przetestowania w przyszłym roku autonomicznych taksówek. W ramach eksperymentu ok. 50 mieszkańców Fuijsawy w prefekturze Kanagawa będzie mogło pojechać samochodem bez kierowcy z domu do predefiniowanego wcześniej lokalnego sklepu spożywczego.

Zdemolowaliśmy oceany
16 września 2015, 17:57World Wildlife Fund (WWF) informuje, że od roku 1970 liczba ptaków morskich oraz ryb, ssaków i gadów w oceanach zmniejszyła się o połowę. Ekosystemy są na krawędzi załamania

Ekstrakt z borówek wygra z chorobami przyzębia
3 września 2015, 09:42Zapobiegając tworzeniu biofilmu, wyciąg z borówki niskiej (Vaccinium angustifolium) pomoże zwalczyć choroby przyzębia i zmniejszyć wykorzystanie antybiotyków.

Recenzują teksty o klimacie
19 sierpnia 2015, 10:40Doktor Emmanuel Vincent z University of California, który specjalizuje się w badaniu tropikalnych cyklonów, wpadł na pomysł interesującego narzędzia, które pomaga naukowcom korygować nieprawdziwe i niedokładne informacje rozpowszechniane przez media
Kolejne ofiary dżumy w Londynie
14 sierpnia 2015, 12:56Na Liverpool Street, podczas budowy nowej stacji kolei Crossrail odkryto masowy grób. Znalezione w nim 30 ciał to prawdopodobnie ofiary Wielkiej Zarazy z roku 1665. Była to ostatnia w Europie tak wielka epidemia dżumy. Przyniesiona do miasta na holenderskich statkach handlowych choroba zabiła w ciągu roku 75-100 tysięcy osób

Słodki sposób na goryczkę
31 lipca 2015, 11:52Cukier odgrywa ważną rolę w zmniejszaniu goryczy herbaty i kawy, przy czym stosujący termodynamikę statystyczną dr Seishi Shimizu z University of York wykazał, że nie chodzi o zwykłe maskowanie smaku, ale o zmiany chemiczne.

Opatentowano szczep glonu, który po smażeniu smakuje jak bekon
21 lipca 2015, 12:10Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Oregonu (OSU) opatentowali nowy szczep glonów, który bardzo szybko rośnie, zawiera sporo białka, a po usmażeniu smakuje jak bekon.

Płomykówkom z Florydy zagraża zafrykanizowana pszczoła miodna
22 czerwca 2015, 10:48W ostatnich dwóch dekadach naukowcy byli świadkami powiększenia się populacji płomykówki z obszaru rolniczego Everglades z kilkudziesięciu do ponad czterystu par. Niestety, z sową, obecnie uznawaną za zagrożoną, konkuruje zafrykanizowana pszczoła miodna, która zajmuje budki lęgowe konstruowane dla ptaków.

Wielkie przejęcie
26 maja 2015, 08:44Na amerykańskim rynku telewizji kablowych szykuje się wielka fuzja. Jak donoszą Bloomberg i Wall Street Journal firma Charter Communications jest bliska podpisania umowy o kupnie Time Warner Cable. Transakcja jest warta około 55 miliardów dolarów.