Cukrzycy mają mniej białek chroniących przed atakiem układu odpornościowego
30 lipca 2015, 12:39We krwi osób z cukrzycą typu 1. występuje niższy poziom 4 białek chroniących tkanki przed atakiem własnego układu odpornościowego.
Wpływ hormonów na nieetyczne zachowanie
30 lipca 2015, 06:23Podwyższony poziom testosteronu i kortyzolu zwiększa prawdopodobieństwo oszukiwania, a zachodzący pod jego wpływem spadek stężenia kortyzolu wzmacnia nieetyczne zachowania.
Tłuszcz nasycony odwraca objawy stanu przedcukrzycowego
23 lipca 2015, 10:25Badania krwi delfinów wykazały, że jeden z nasyconych kwasów tłuszczowych - kwas heptadekanowy (margarynowy) - może u ludzi odwrócić stan przedcukrzycowy.
Rozpowszechnione chemikalia zwiększają ryzyko nowotworów
23 lipca 2015, 09:50Rozpowszechnione w środowisku związki chemiczne, które są uznawane za bezpieczne w niewielkich dawkach, mogą zwiększać ryzyko wystąpienia nowotworów. Do takich wniosków doszła grupa 200 naukowców z 28 krajów. Uczeni prowadzili przez trzy lata badania nad 85 popularnymi związkami chemicznymi, które nie są uznawane za rakotwórcze
Drożdże produkują związek, który ratuje życie nietoperzom
22 lipca 2015, 10:37Jaskiniowe grzyby z rodzaju Candida wytwarzają związek - acykliczny seskwiterpenowy alkohol trans, trans-farnezol - który wpływa hamująco na grzyba (Pseudogymnoascus destructans) wywołującego śmiertelny dla nietoperzy zespół białego nosa (ZBN).
Polimerowe micele zwiększają biodostępność polifenoli
17 lipca 2015, 10:35Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Oregonu przetestowali układ zwiększający biodostępność resweratrolu i kwercetyny. Wykorzystali kopolimery, dzięki którym polifenole stały się rozpuszczalne w wodzie. Teraz można je wstrzykiwać do krwiobiegu, osiągając poziomy znacznie wyższe niż za pomocą diety czy doustnej suplementacji.
Mężczyźni z niższym testosteronem częściej mają depresję
6 lipca 2015, 11:29Wśród mężczyzn z niższym poziomem testosteronu częściej występuje depresja.
Wysokie spożycie cytrusów zwiększa ryzyko czerniaka
6 lipca 2015, 10:56Częste spożywanie cytrusów, a konkretnie całych grejpfrutów i soku pomarańczowego, wiąże się z podwyższonym ryzykiem czerniaka złośliwego.
Duże spożycie piwa zwiększa ekspozycję na mykotoksyny
23 czerwca 2015, 13:12Spożywanie dużych ilości piwa zwiększa ekspozycję na mykotoksyny, czyli metabolity wytwarzane przez grzyby.
Stres i depresja obniżają u kobiet poziom hormonu długowieczności
18 czerwca 2015, 06:36Kobiety żyjące w chronicznym stresie mają niższy poziom białka kloto, hormonu regulującego starzenie (nadaktywny gen kloto wydłuża życie) i poprawiającego funkcjonowanie poznawcze.