![](/media/lib/221/n-bbc_earth_logo-b6a82c30712d86160e76a42569af298e.jpg)
Zapraszamy do Ukrytych Królestw
26 czerwca 2015, 07:50Nasza planeta jest domem dla milionów gatunków zwierząt i choć zazwyczaj nasza uwagę przyciągają te duże i potężne, pod naszymi stopami znajdują się ukryte, niemal magiczne światy pełne niesamowitych małych istot, które patrzą na świat z zupełnie innej perspektywy.
![](/media/lib/94/n-kieliszki-527548e4bde3d6ec4ca7c4ed6a24f8b3.jpg)
Terapia w środowisku wirtualnym zmniejsza pociąg do alkoholu
24 czerwca 2015, 11:50Rzeczywistość wirtualną można wykorzystać w terapii alkoholizmu. Małe studium z udziałem 12 osób wykazało, że zmniejsza ona chęć sięgnięcia po alkohol.
![](/media/lib/221/n-biegacz-168338771e2eebe23a47a1bf4fdcaa6e.jpg)
Skrajny wysiłek wpływa na przepuszczalność jelit
17 czerwca 2015, 11:47Skrajny wysiłek, zwłaszcza w gorącu i bez uprzedniego treningu, może prowadzić do wzrostu przepuszczalności jelit, przenikania bakteryjnych toksyn do krwiobiegu i sepsy.
![](/media/lib/221/n-skan-mozgu-d8560e876f4cd58c08c2aaa9128c09f1.jpg)
Podczas normalnego starzenia gęstość neuronów w mózgu jest stała
15 czerwca 2015, 11:52Badania z wykorzystaniem rezonansu magnetycznego (MRI) wykazały, że gdy z wiekiem objętość mózgu staje się mniejsza, gęstość neuronów pozostaje taka sama.
![](/media/lib/220/n-salatka-82d51e91ee0ee663d681112f4b66d7eb.jpg)
Jajko w sałatce zwiększa wchłanianie karotenoidów
9 czerwca 2015, 06:19Dodanie jajka do sałatki z dużą ilością warzyw to skuteczna metoda zwiększenia wchłaniania karotenoidów, czyli rozpuszczalnych w tłuszczach związków, które pomagają zmniejszyć stan zapalny i stres oksydacyjny.
![](/media/lib/94/n-kieliszki-527548e4bde3d6ec4ca7c4ed6a24f8b3.jpg)
Dwa drinki dziennie mogą uszkodzić starzejące się serce
27 maja 2015, 12:28Codzienne spożywanie dwóch lub więcej drinków może uszkadzać serce seniorów.
![](/media/lib/92/n-szpital-b16032e661dcc24cbd4031d36d104234.jpg)
Infekcja obniża IQ
27 maja 2015, 11:15Poważna infekcja prowadzi do obniżenia inteligencji. Do takich wniosków doszli uczeni z Uniwersytetów w Aarhus i Kopenhadze po przeanalizowaniu danych dotyczących 190 000 Duńczyków urodzonych w latach 1974-1994
![](/media/lib/94/n-cukier-8e571c27f71f20bacfc3f5191a11b4b2.jpg)
Wyższe tętno zwiększa ryzyko cukrzycy
22 maja 2015, 10:46Związek między tętnem spoczynkowym a cukrzycą sugeruje, że pomiary tętna mogą pomóc w zidentyfikowaniu osób z wyższym ryzykiem tej choroby.
![](/media/lib/110/n-smutna-ccb3eda7d08817d703155edacc7e2acd.jpg)
Wieloletnia depresja podwyższa ryzyko udaru
14 maja 2015, 13:36U dorosłych powyżej 50. r.ż. wieloletnia depresja podwaja ryzyko udaru. Co ciekawe, ryzyko staje się jeszcze większe po ustąpieniu objawów.
![](/media/lib/134/n-jablko-d11c8df50bccca08f3dbe3fe235c77c9.jpg)
Jabłko przed - sposób na zdrowsze zakupy
29 kwietnia 2015, 10:00Zdrowa przekąska przed pójściem do sklepu sprzyja wypełnianiu koszyka produktami rolnymi. Doktorzy Aner Tal i Brian Wansink z Uniwersytetu Cornella zauważyli, że osoby, które przed zakupami zjadły jabłko, kupiły o 25% więcej warzyw i owoców niż ci, którzy tego nie zrobili.