![](/media/lib/134/n-jablko-d11c8df50bccca08f3dbe3fe235c77c9.jpg)
Bakterie zapraszają na owocową ucztę
17 kwietnia 2014, 10:52Larwy muszek owocowych ciągną do zapachu owoców już zasiedlonych przez larwy, bo tak działają na nie bakterie z organizmów pobratymców.
![](/media/lib/156/n-wachanie-579bb2ef4bbc3e3ea43ffd135899a884.jpg)
Zapach ciała ujawni, czy było się szczepionym
3 kwietnia 2014, 12:35Woń ciała zmienia się po szczepieniu.
![](/media/lib/93/n-neurony-10635367e6df98f82261c5ab9cfede67.jpg)
Szczurzy mózg pamięta bodźce działające w czasie znieczulenia ogólnego
20 marca 2014, 07:09Szczurzy mózg może pamiętać zapachy, z którymi zetknął się podczas znieczulenia ogólnego.
![](/media/lib/190/n-trening-1f48575c7bee34546860dd4764305d57.jpeg)
Nagradzający zapach znajomego człowieka
19 marca 2014, 13:39Psi ośrodek nagrody (jądro ogoniaste) reaguje silniej na zapach znajomych ludzi niż na wonie znanych psów.
![](/media/lib/189/n-samiec-wchodzi-do-gniazda-ee8ffdb72cf3a5221e63236b453507d4.jpg)
Pająk chroni się przed pająkiem, wykorzystując pająkożerne mrówki
13 marca 2014, 10:39Skakun Phintella piatensis zabezpiecza się przed atakami rozsnuwaczowatych, mieszkając z jadającymi pająki mrówkami Oecophylla smaragdina.
![](/media/lib/139/n-fala-70b95dc894fa09bae36c512f1fd9e8aa.jpg)
Odpowiada za rybi zapach ryb i ogranicza głębokość ich występowania
4 marca 2014, 11:37Poniżej 8200 m nie widuje się ryb, a teraz naukowcy zyskali fizjologiczne wyjaśnienie tego zjawiska. Powodem jest N-tlenek trimetyloaminy (ang. trimethylamine N-oxide, TMAO), który nie tylko odpowiada za rybi zapach, ale i stabilizuje białka komórek. Bez TMAO proteiny uległyby zniekształceniu przez ciśnienie i przestałyby działać.
![](/media/lib/118/n-sen-c8578912e8d3db217b265d84817afa26.jpg)
Niewidzący od urodzenia częściej mają koszmary senne
3 marca 2014, 11:37Osoby niewidome od urodzenia miewają koszmary senne częściej od widzących i ludzi ociemniałych po 1. r.ż.
![](/media/lib/180/n-cukierki-825e751d05f45c49d829f856a47ff0a3.jpg)
Wyobrażanie zapachu dźwignią reklamy?
24 lutego 2014, 15:10Wyobrażanie sobie zapachu produktu (ang. smellizing) zwiększa chęć nabycia i skonsumowania reklamowanych produktów.
![](/media/lib/115/n-danio-ae18b6f80779ce0bedacf4a748181a6c.jpg)
Asymetria półkul usprawnia przetwarzanie bodźców czuciowych
10 lutego 2014, 12:52U ryb z symetrycznymi mózgami występują defekty przetwarzania informacji wzrokowych i zapachowych.
![](/media/lib/89/n-test-koszulkowy-8a3e6d604ad9f041e8fca4535249a567.jpg)
Ludzie wyczuwają zapach choroby już na wczesnych jej etapach
24 stycznia 2014, 11:15Ludzie są w stanie wyczuć zapach choroby u jednostek, których układ odpornościowy stał się bardzo aktywny po wstrzyknięciu toksyny. Co więcej, udaje im się to w pierwszych godzinach czyjejś ekspozycji na substancję.