![](/media/lib/105/n-android-e42763b5915528538289c1b8f295e492.jpg)
Użytkownicy Androida mają problem
22 maja 2015, 12:27Naukowcy z Cambridge University, Laurent Simon i profesor Ross Anderson, przyjrzeli się jednemu z mechanizmowi bezpieczeństwa w Androidzie i odkryli, że zawiera on poważne wady. Wspomniany mechanizm to wbudowana w Androida funkcja resetu urządzenia do ustawień fabrycznych. Okazało się, że wbrew oczekiwaniom, usunięte w ten sposób dane można bez problemu odzyskać
![](/media/lib/124/n-sol-i-pieprz-5302c90b1921e501485be64fd543ff8e.jpg)
Duża ilość soli w diecie opóźnia dojrzewanie
18 maja 2015, 16:18Wysokie spożycie soli może opóźnić pokwitanie - twierdzi zespół Dori Pitynski z Uniwersytetu Wyoming, który zaprezentował swoje wyniki na Europejskim Kongresie Endokrynologii w Dublinie.
![](/media/lib/219/n-animal-mummies-manchester-museum-1-d1e8e40afe833c26c84ba8cababbab72.jpg)
Zwierzęce mumie bez zwierząt w środku
11 maja 2015, 13:09Podczas skanowania ponad 800 mumii zwierząt ze starożytnego Egiptu okazało się, że aż 1/3 to zwoje materiału bez jakichkolwiek szczątków w środku. Specjaliści z Uniwersytetu i Muzeum w Manchesterze uważają, że zjawisko można wyjaśnić popytem przewyższającym podaż.
![](/media/lib/102/n-zanieczyszczenia-bfba9d07b8aaf56017554c71e2e21f61.jpg)
Globalne stężenie CO2 przekroczyło 400 ppm
7 maja 2015, 15:24Po raz pierwszy od rozpoczęcia pomiarów średnia światowa zawartość dwutlenku węgla w atmosferze przekroczyła 400 części na milion (ppm). Pomiary z Mauna Loa i 39 stacji na świecie wykazały, że średnie stężenie dla marca 2015 roku wyniosło 400,83 ppm.
![](/media/lib/105/n-wino-f91ae5e1411d5ee4506120a35cc58577.jpg)
Ekspert ds. zdrowia publicznego nalega na oznaczanie kaloryczności alkoholu
30 kwietnia 2015, 06:28Naukowcy przekonują, że na napojach alkoholowych powinna być umieszczana liczba kalorii. Wg Fiony Sim, szefowej Królewskiego Towarzystwa Zdrowia Publicznego, drinki przyczyniają się do epidemii otyłości i prawo powinno wymagać, by restauracyjne menu i etykiety określały nie tylko zawartość alkoholu, ale i wyraźnie podawały wartość energetyczną.
![](/media/lib/144/n-szampan-220272e76e9e6ab6d1d27c249771650f.jpg)
Kipowanie historii
21 kwietnia 2015, 09:08Znaleziony w lipcu 2010 r. we wraku na dnie Morza Bałtyckiego XIX-wieczny szampan jest bardzo słodki i wyczuwa się w nim nuty owocowo-kwiatowe oraz skórzane. To najprawdopodobniej najstarszy kosztowany szampan, który daje nam wgląd w stare techniki produkcji.
![](/media/lib/112/n-frytki-12eb402df86799c5845b02312c001259.jpg)
Oligofruktoza ogranicza przyrost wagi
9 kwietnia 2015, 12:53Suplementacja oligofruktozą (jedną z frakcji błonnika pokarmowego) zmniejsza przyrost wagi u szczurów na wysokotłuszczowej i wysokocukrowej diecie.
![](/media/lib/217/n-widmowe-twarze-399c7dfa74e8b03c13548e63a22be020.jpg)
Widmowe twarze i nieznane wersy ze średniowiecznego manuskryptu
8 kwietnia 2015, 06:30Dzięki promieniowaniu UV i oprogramowaniu do edycji graficznej prof. Paul Russell i doktorantka Myriah Williams z Uniwersytetu w Cambridge odkryli ostatnio niewidoczne gołym okiem rysunki i adnotacje z marginesów "Czarnej księgi z Carmarthen". Obecnie wchodzi ona w skład zbiorów Narodowej Biblioteki Walijskiej i jest najstarszym zachowanym manuskryptem, napisanym w całości w języku walijskim.
![](/media/lib/142/n-sery-349832abdf0fff5226ecc6d3bd625682.jpg)
Wysokotłuszczowy nabiał zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2.?
3 kwietnia 2015, 09:54Najnowsze szwedzkie badania potwierdzają, że spożycie nabiału wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy typu 2. Sugerują też, że stoi za tym głównie nabiał wysokotłuszczowy.
![](/media/lib/196/n-senna-50a72c26ee82f082f379305cc9f16328.jpg)
Nocne marki bardziej zagrożone cukrzycą
2 kwietnia 2015, 11:35W przypadku sów ryzyko wystąpienia cukrzycy, zespołu metabolicznego i sarkopenii jest wyższe niż dla skowronków. Dzieje się tak nawet przy porównywalnej ilości snu.