Duża ilość soli w diecie opóźnia dojrzewanie

18 maja 2015, 16:18

Wysokie spożycie soli może opóźnić pokwitanie - twierdzi zespół Dori Pitynski z Uniwersytetu Wyoming, który zaprezentował swoje wyniki na Europejskim Kongresie Endokrynologii w Dublinie.



Zwierzęce mumie bez zwierząt w środku

11 maja 2015, 13:09

Podczas skanowania ponad 800 mumii zwierząt ze starożytnego Egiptu okazało się, że aż 1/3 to zwoje materiału bez jakichkolwiek szczątków w środku. Specjaliści z Uniwersytetu i Muzeum w Manchesterze uważają, że zjawisko można wyjaśnić popytem przewyższającym podaż.


Globalne stężenie CO2 przekroczyło 400 ppm

7 maja 2015, 15:24

Po raz pierwszy od rozpoczęcia pomiarów średnia światowa zawartość dwutlenku węgla w atmosferze przekroczyła 400 części na milion (ppm). Pomiary z Mauna Loa i 39 stacji na świecie wykazały, że średnie stężenie dla marca 2015 roku wyniosło 400,83 ppm.


Ekspert ds. zdrowia publicznego nalega na oznaczanie kaloryczności alkoholu

30 kwietnia 2015, 06:28

Naukowcy przekonują, że na napojach alkoholowych powinna być umieszczana liczba kalorii. Wg Fiony Sim, szefowej Królewskiego Towarzystwa Zdrowia Publicznego, drinki przyczyniają się do epidemii otyłości i prawo powinno wymagać, by restauracyjne menu i etykiety określały nie tylko zawartość alkoholu, ale i wyraźnie podawały wartość energetyczną.


Kipowanie historii

21 kwietnia 2015, 09:08

Znaleziony w lipcu 2010 r. we wraku na dnie Morza Bałtyckiego XIX-wieczny szampan jest bardzo słodki i wyczuwa się w nim nuty owocowo-kwiatowe oraz skórzane. To najprawdopodobniej najstarszy kosztowany szampan, który daje nam wgląd w stare techniki produkcji.


Oligofruktoza ogranicza przyrost wagi

9 kwietnia 2015, 12:53

Suplementacja oligofruktozą (jedną z frakcji błonnika pokarmowego) zmniejsza przyrost wagi u szczurów na wysokotłuszczowej i wysokocukrowej diecie.


Widmowe twarze i nieznane wersy ze średniowiecznego manuskryptu

8 kwietnia 2015, 06:30

Dzięki promieniowaniu UV i oprogramowaniu do edycji graficznej prof. Paul Russell i doktorantka Myriah Williams z Uniwersytetu w Cambridge odkryli ostatnio niewidoczne gołym okiem rysunki i adnotacje z marginesów "Czarnej księgi z Carmarthen". Obecnie wchodzi ona w skład zbiorów Narodowej Biblioteki Walijskiej i jest najstarszym zachowanym manuskryptem, napisanym w całości w języku walijskim.


Wysokotłuszczowy nabiał zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2.?

3 kwietnia 2015, 09:54

Najnowsze szwedzkie badania potwierdzają, że spożycie nabiału wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy typu 2. Sugerują też, że stoi za tym głównie nabiał wysokotłuszczowy.


Nocne marki bardziej zagrożone cukrzycą

2 kwietnia 2015, 11:35

W przypadku sów ryzyko wystąpienia cukrzycy, zespołu metabolicznego i sarkopenii jest wyższe niż dla skowronków. Dzieje się tak nawet przy porównywalnej ilości snu.


Metoda przygotowania mniej kalorycznego ryżu

24 marca 2015, 11:47

Jak zmniejszyć liczbę kalorii wchłanianych z ryżu aż o ok. 60%? Wg zespołu ze Sri Lanki, ugotować go z dodatkiem oleju i schłodzić przez 12 godzin, tworząc skrobię oporną (ang. resistant starch, RS) na działanie enzymów trawiennych.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy