Psychotyczna osobowość kluczem do rozśmieszania

20 stycznia 2014, 11:52

Komicy wykazują wysoki poziom cech psychotycznych. Najnowsze badanie zespołu z Uniwersytetu Oksfordzkiego i Berkshire Healthcare NHS Foundation Trust sugeruje, że kluczem do rozśmieszania ludzi może być niezwykła struktura osobowości.



Szczęście kluczem do zadowolenia z wagi

6 grudnia 2013, 12:02

Kobiety będące szczęśliwe w związku są częściej zadowolone ze swojej wagi, nawet jeśli ich kształty odbiegają od ideału.


W zdrowym ciele kreatywny duch

4 grudnia 2013, 11:34

Ludzie, którzy regularnie ćwiczą, bardziej kreatywnie myślą.


Chińska kampania przeciwko jedzeniu psów i kotów

22 listopada 2013, 11:46

Ponieważ w Azji jadanie psów i kotów jest nadal popularne, organizacja Animals Asia prowadzi w Chinach społeczną kampanię reklamową, realizowaną pod hasłem "Bądź zdrowy. Powiedz nie psiemu i kociemu mięsu".


Anatomia mózgu

Trening czyni mistrza matematyki

26 września 2013, 05:23

To nadzieja dla nas wszystkich. Ekspertem się zostaje, a nie rodzi - mówi doktor Natasha Sigala z University of Sussex. Do takiego wniosku doszli naukowcy po wykonaniu funkcjonalnego rezonansu magnetycznego mózgu Yusniera Viery. Ten urodzony na Kubie mężczyzna potrafi w czasie krótszym niż sekunda obliczyć jaki był dzień tygodnia dla dowolnej daty z przeciągu ostatnich 400 lat


Ostatnie dziewicze morze Ziemi bez ochrony

17 lipca 2013, 11:28

Rosja sprzeciwiła się ochronie ostatniego niemal dziewiczego ekosystemu morskiego na Ziemi. Przedstawiciele 24 rządów oraz Unii Europejskiej zebrali się w Niemczech na spotkaniu Komisji ds. Zachowania Żyjących Morskich Zasobów Antarktyki, gdzie mieli m.in. przedyskutować propozycję ogłoszenia Morza Rossa obszarem chronionym


Chore mumie

11 marca 2013, 12:38

Największe z dotychczasowych badań na mumiach wykazały, że choroby układu krążenia towarzyszą ludzkości znacznie dłużej niż się powszechnie sądzi. Były one częścią życia Homo sapiens na długo zanim dotknęły ją takie plagi współczesności jak powszechne palenie tytoniu, niezdrowa dieta czy brak ruchu.


Zmysł słodkości

4 stycznia 2013, 20:30

Głównym zmysłem, dzięki któremu organizm ludzki potrafi określić jakość żywności, jest zmysł smaku. Jego prawidłowe funkcjonowanie wpływa na nasze dobre samopoczucie, kondycję zdrowotną organizmu oraz odczuwanie przyjemności płynącej ze spożywania pokarmu lub napoju. Dzięki niemu rozpoznajemy spożywany pokarm. Smak ostrzega nas również przed spożyciem produktów zepsutych i substancji toksycznych


Po omega-3 już dobra pamięć staje się jeszcze lepsza

26 października 2012, 10:41

Kwasy omega-3 poprawiają pamięć roboczą młodych dorosłych.


Kodowanie kolorem i położeniem sprzyja wyborom prozdrowotnym

7 sierpnia 2012, 11:58

W Massachusetts General Hospital (MGH) wprowadzono prosty program, który miał zachęcać do dokonywania prozdrowotnych wyborów żywieniowych. Pudełka z produktami/daniami oznaczono kolorami - zieleń to najlepsza opcja, żółty pośrednia, a czerwony najgorsza - a przemieszane wcześniej na półkach napoje przesegregowano w taki sposób, by na poziomie wzroku i tuż powyżej znajdowały się woda i napoje dietetyczne


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy